Translate

16 Şubat 2010 Salı

Suyla karışabilen pigmentlerle yapılan resim...

Tempera,

Tempera boyanın geleneksel hazırlama metodu renkli boya pigmentlerinin yapıştırıcı özelliği olan ara maddeler ve su ile karıştırılması ile elde edilmesidir. Tempera, yağlıboyaya göre çabuk kuruyan, kuruduğunda da orijinal renklerini veren ve elastikiyeti az olan bir boyadır. Su bazlı olan bu boyalar yağlıboya gibi boyalarla karıştırılarak kullanılmaz. Mısır sanatının en önemli boya malzemesi tempera boyalardır. Bu teknik kültürel ve ticari etkileşimle Roma, Girit Sanatı yoluyla Antik dönemde Yunanlı sanatçılara geçmiş ve önemli bir betimleme aracı olarak yaygınlaşmıştır. Erken Hıristiyan katakomplarında ve Bizans kiliselerinin altarlarında dekoratif amaçlı olarak tempera boyaların yoğun olarak kullanıldığı görülür. Asya sanatında da örnekleri bulunan bu teknik uygulama özellikle Çinli sanatçılarca başarı ile kullanılmıştır. 

Ortaçağ' da boyaların hazırlanmasında yağ, balmumu, Arap zamkı ve yumurta sarısının karıştırılması ile elde edilen bir emülsiyondan yararlanılmıştır. En ünlü uygulayıcılarından Flaman ressam Jan van Eyck (1390-1441) dır.

Tempera boyaların temel malzemeleri toz boya(pigment), yumurta beyazı ve sarısı, karanfil esansı (koku giderici), Arap Zamkı ve inceltici olarak sudur. Bu malzemeler bir kavanoz içinde iyice eritildikten ve homojen hale geldikten sonra ancak resimde kullanılabilir.

Hiç yorum yok: