Translate

25 Şubat 2010 Perşembe

İskandinav mitolojisinde, "Votan" da denilen savaş tanrısı...

Odin, 

Skandinaviya mifologiyasında baş allah. Valhallanın sahibi.
Votan olarak da bilinir. Savaş tanrısı ve hatta bir nevi baş tanrıdır. odin ve votanın kelime olarak köklere ayrılmalarından "akıl, güç" gibi anlamlar çıkar. Nors veya İskandinav mitolojisinin en önemli farkı tanrılarının ölümlü olmasıdır. Tanrılar ancak Idunn' un elmaları sayesinde ragnarok' a (kıyamet) kadar yaşayabilmektedir. 

Odin' in üvey kardeşi olan Loki, aldatmanın ve sinsiliğin tanrısı, efsanelerde kahramanların aklının karıştırıp masumları öldürmesine yol açan kötü tanrı olarak bilinir.

Savaş tanrısı Odin'in oğlu Thor, iskandinav Tanrısıdır. Kahramanlıklarıyla ünlüdür. Kuzey avrupanın herkülü bile diyebiliriz. 

Kızıl sakallı ve orta boyludur(konu olduğu çizgifilm vs. de gösterilenin aksine). Thor'un annesi yeryüzünün dev tanrısı Jörd. Karısı da Sif adındadır. Thor, 2 Keçi tarafından çekilen bir savaş arabasıyla yolculuk yapar. Fırlatıldığında geri dönme ya da yıldırımlar saçma özelliği bulunan Mjolnir isminde bir çekici vardır, mjolnirin başka kimse tarafından bilinmeyen bir ismi vardır ki thor o ismiyle çağırdığında döner çekici.

Hiç yorum yok: