Kahvaltıların vazgeçilmezi tulum peynirinin yapımında çeşitli sütler kullanılır. Geleneksel olarak tulumlarda hazırlanan bu peynir; günümüzde bidon, teneke kutu ve fıçılarda hazırlanıyor. Peynirin dayanıklılığını artırmak için Türklerin Orta Asya dan günümüze kadar uyguladıkları yöntemlerden biri de peyniri tuluma almaktır.
‘Tulkuk’ olarak adlandırılan tulum; oğlak, süt kuzusu, koyun veya keçi derisinden yapılır.
Yapım tekniği olarak değişiklik göstermeyen tulum peynirleri çeşitli bölgelerde farklı adlarla tanınır. Malatya da tomas peyniri, Erzincan da koyun sütünden yapılan şafak peyniri, keçi sütünden yapılan Afyon tulumu, keçi sütünden yapılan çimi peyniri ve İzmir tulumu en bilinenlerindendir. Küflenmiş Divle Tulumu, Kargı Tulumu Geleneksel tulum peynirlerine oranla yağlı olup sıkı dokuludur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder