Translate

21 Şubat 2010 Pazar

Bir cins Alman birası ...

Lager,

Bira, su, tahıl (daha sıklıkla arpa, bazen buğday ya da çavdar) ve şerbetçiotu karışımı bir içecektir.

İrlandalılar koyu renklisini, Çekler açık sarı renklisini, İngilizler fazla soğuk olmayanını, Amerikalılar buz gibi olanını severler. Nijeryalı erkekler erkeklik gücünü arttırdığına inanırlarken, Malaylar ise yeni doğmuş bebeklerini hastalıklardan korumak için kullanırlar. Hindistan'da üretilirken mısır, Doğu Asya'da ise pirinç kullanılıyor. Amerikalılar birayı üretirken şişenin içine acı kırmızı biber, Çinliler ise ginseng bitkisi koyuyorlar.    

İnsanlığın 6 bin yıldır tükettiği bira, aslında temelde iki farklı türü var. Birçok ülkede bilinen bu iki çeşit Türkiye'de pek bilinmiyor. Birinin ismi " ale " diğerininki " lager ". 

Lager biralar ise soğutularak alttan mayalama tekniği ile üretilirken, dinlendirilerek olgunlaştırılıyor. Lager dünyada en çok tanınan ve bilinen açık renkli, Pilsen'e  göre daha düşük acılık karakterine sahip ve aromatik tat karakteri ön plana çıkarılmış bir bira tipidir. Alt çeşitleri ise şöyle ;
  • Bock
  • Dunkel
  • Oktoberfest/Maerzen
  • Pilsner ( Türkiye'de en çok kullanılan bira türü )
Ale bira üretiminin ilk ve klasik yöntemi. Bira tankındaki sıvının üstten mayalandırılması ile üretiliyor. Ayrıca " stout " ve " porter " gibi alt çeşitleride bulanan ale en çok İngiliz, İskoç ve İrlanda biralarında görülüyor. Guienness, Newcastle Brown ve Mc. Ewan's ale türüne örnek bira markalarıdır. Genel olarak sert, acı ve yoğun bir kıvama sahip olurlar. Çeşitleri;
  • Barley Wine
  • Bitter
  • Brown Ale
  • India Pale Ale
  • Pale Ale
  • Porter
  • Stout
  • Wheat Beer
Kullanılan hammaddeye göre arpa birası, buğday birası, yulaf birası ve çavdar birası gibi çeşitleri de bulunuyor. Ayrıca ürün farklılaştırması için son yıllarda elma, vişne, ahududu, portakal, bal, kahve, çikolata lezzetli biralar da hazırlanıyor. Farklı üreticiler biraya lezzet katmak için ardıç, rezene, karanfil gibi baharatlar ve sığır safrası be çıra isi gibi maddeler katıyorlar. Biraya katılan ve içkinin asıl lezzetini veren şerbetçiotunun miktarı da biranın tadını çok etkiliyor. Malt viskisi ya da tekila katkılı, hatta sarımsak aromalı biraları bulmak bile mümkün. Bir İskoç üreticinin Mısır' da firavunların kullandığı formülle ürettikleri bira da "Tutankamon" adıyla piyasaya sürüldü. Sadece Amerika'da binden fazla bira çeşidi ve markası var. İngiltere ve İrlanda'da gerçek bira tiryakileri biralarını pub'larda fıçıbira olarak içilmesi özellikle istenmektedir.

Dünyanın en sert birası, Fransa'da "La Samichlaus" adı verilen biradır. Yılda sadece bir gün, Saint Nicolas gününde satılır ve bir yıl sonra içilir.

Hiç yorum yok: