Translate

24 Şubat 2010 Çarşamba

Litvanya' nın para birimi...


Litas, Litvanya Litas'ı (LTL).

Litvanya Cumhuriyeti kısaca Litvanya (Litvanya dilinde Lietuva), Baltık Denizi kıyısında yer alan bir Avrupa devleti. Kuzeyinde Letonya, doğusunda Belarus, güneyinde Polonya, batısında Baltık denizi yer alır. 

14 yüzyılın sonlarına doğru Litvanya Avrupa' nın en büyük ülkesiydi. Büyük Litvanya Düklüğü sınırları Baltık Denizinden Karadenize uzanan ve Avrupa' nın büyük bi kısmını kaplayan bir ülke idi. 

Polonya'nın Litvanya' ya Büyük Litvanya Dükü Jogaila'nın egemenliği altında toplanmasını talep etmesini takiben Litvanya soyluları, köylüleri ve şehirlileri 1386 yılında Hristiyanlığı benimsedi. Büyük Dük Jogaila 2 Şubat 1386' da Polonyanın da kralı ilan edildi. Litvanya ve Polonya Jagieliyon hanedanlığı tarafından yönetildiğinden bu ülkelerin birleşmesi kişisel bir evlilik gibiydi. Yakın Tarihine bakacak olursak iki dünya savaşı arasında özgür olan Litvanya 1940 yılında Rusya'nın işgaline uğramıştır. 11 Mart 1990' da Litvanya Sovyetler Birliğinden bağımsızlığını kazandığını ilan eden ilk ülkedir. Özgürlük ilanı 1991 Eylül ayına kadar Moskova tarafından dikkate alınmadığından son Rus birlikleri 1993 yılında çekilmiştir. Litvanya Batı Avrupa ülkeleriyle bütünleşmek için ekonomisini hemen düzeltti ve 2004 yılının baharında hem NATO hemde AB üyesi oldu. 

Ülkenin yerleşik halkı olan Litvanlar, Baltık kıyısına M.Ö 3000 yıllarında gelip yerleştiler. Uzun yıllar ticaretle uğraşarak geçimlerini temin ettiler. Baltık ülkeleri M.S. 9. asırda Vikinglerin istilasına uğradı. Fakat Litvanya bağımsızlığını korudu. Litvanlar 1236’da Mindavgas’ın idaresinde bir birlik sağladılar. Mindavgas, Hıristiyanlığı kabul ederek kendini kral îlan etti ise de Litvanlar Hıristiyanlığı kabul etmedi ve 1263’te Mindavgas’ı öldürdüler. Litvanya Grandüklüğü 1290’da yeniden birleşti. On dördüncü asır boyunca topraklarını genişlettiler ve bölgede en önemli güçlerden biri oldu. Litvanlar ancak 1387’de Hıristiyanlığı kabul ettiler. Litvanların Hıristiyanlığı kabul etmeleri Polonya ile sıkı ilişkilere girmelerine sebeb oldu. Bu ilişkiler neticesinde 1569’da Litvanya Polonya’ya bağlı bir bölge haline geldi. On sekizinci asrın sonlarında Polonya’nın parçalanması üzerine Rusya Litvanya topraklarını ilhak etti.
Şehirleri;
Başkent, Vilnius.
Kaunas - Klaipeda - Siauliai - Panevezys - Alytus - Marijampole - Utena - Taurage - Palanga - Nida - Sventoji - Druskininkai - Riga.

Hiç yorum yok: