Translate

13 Şubat 2010 Cumartesi

Trabzon yöresine özgü bir yemek...

Akçaabat köfte, 
Bezirganiş, Bezirganaşı (Peynir, yağ ve bayat mısır ekmeği muhlama gibi pişirilir veya Fasülye (patitç) turşisi yağda kavrulur üzerine mısır ekmeği doğranır.)
Borani,
Cumur(Çumur, Zumur),
Etli lahana sarması, Etli mısır sarması, Ekşaşi,
Darahto (Un ve pekmezle yapılan bir tatlı)
Galdirik dolması (Sarması),  

Guliya (Gulya)-Huliya,
Haçapur(mısır unu soya fasülyesi ile yapılan ekmek),
Harhaşi-Dudeyi(Saplı karalahana yemeği).
Hamsili pide, Hamsili pilav, Hamsi kuşu, Hamsili ekmek, Hamsi plaki,Hamsi Tava, Hamsi çıtlaması, Hamsi Çıgırtası, Hamsi ızgara, Hamsiköy sütlacı, Hohollu pide, Hoşmeli.
Haşıl, (kavut unuyla yapılır. Kavut unu; kavrulmuş kabak çekirdeği, kavrulmuş balli lobya-soya fasulyesi ve kavrulmuş mısırın değirmende öğütülmesi ile elde edilen bir undur. )
Hopi veya Hupi çorbası (Hopi; içiyle birlikte kurutulmuş kuru fasulye),
Isırgan çorbası, İçli tava,
Kaygana, Kaz kaldıran,
Korkoto çorbası(Korkoto; Kırılmış mısır),
Kuymak/Mıhlama, Muhlama/Havitsi, 

Lapa, Laz böreği, Lahana kavurması, Lahana Rohtikos, Lahana Diblesi, Lahana ezme/vurma, Lobya (Fasulye) Çorbası,

Malez (Süt kabak-Kobalets ile yapılan bir çeşit muhallebi),
Manca (Sulu yemeklere verilen ad.), Mantar(Tirmit),
Mısır sarması, Mısır çorbası , Mıhlama(Muhlama), Minzi(çökelek, peynir, 
Oksina (Pancar kellelerinin pişirilip sirke ile karıştırılmasıyla yapılır.)


Pepeçura(siyah kokulu üzüm ve mısır unu ile yapılan bir yemek),
Sakarca mıhlaması(Taze sarmısağa benzer, yaprakları daha ince),  Su böreği, 
Termoni, Trabzon kebabı, Turşu kavurması, Tomara kaygana, Tomari tavalısı veya kavurması(Tomari sulak yerlerde, ırmak kenarlarında kendiliğinden yetişen otsu bir bitkidir.), Tirma(un çorbası),
Yufka tatlısı,

Hiç yorum yok: