Translate

9 Mart 2010 Salı

Doğu Karadeniz'de yetişen ve "kara ağu" da denen orman gülü...

Komar,

Bizim Karadeniz dağları yapraklarını kışın döken, ilkbaharda açan sarı-turuncu açelya türleri kaynıyor. Daimi yeşil Orman güllerinin bizdeki doğal türü Rhododendron ponticum, Bilinen yöresel isimleri, Komar, Kaful (Vakfıkebir -Trabzon), Ağu, Kara ağu (Giresun), Zelenika (Demirköy-Kırklareli).

Ormangülleri (Rhododendron)  fundalar ailesine dahildir. Her dem yeşil ya da kışın yaprağını döken çalı veya küçük ağaçlardır. Kuzey yarım kürede serin ve ılıman bölgelerin, bol yağışlı ve nemli dağlık bölümlerinde yayılan 60’ın üzerinde tür, 600’ün üzerinde farklı taksona sahiptir. Orman güllerinin melez yapma özelliği onların süs bitkisi olarak ıslahını kolaylaştırmış. Süs bitkisi olarak kültüre alınmalarının yüzlerce yılı aşan geçmişi vardır. Kültüre alınan orman gülleri, günümüzde önemli bir ticari malzemedir. Ülkemize daha çok dış alım yoluyla gelmekte, açelya yada orman gülü adı altında binlercesi oldukça yüksek ederlere iç veya dış mekanlarda kullanılmak amacıyla satılmaktadır. 

"Kara ağu" ve "komar" gibi yöresel adlar da verilen mor çiçekli ormangülünün odunsu yapıdaki kalın dalları, odun olarak da kullanılıyor. Kimi yörelerde "sarı ağu" ya da "zifin" denilen sarı çiçekli ormangülü çiçeklerinin zehirleyici özelliği diğer türlere göre daha fazla. Bunu bilen köylüler özellikle yağmurdan sonra hayvanların bu çiçeğin altındaki otlara yaklaşmasına engel oluyorlar.

Hiç yorum yok: