Translate

18 Mart 2010 Perşembe

İstanbul' da "Taksim Cumhuriyet Anıtı", Ankara' da Etnografya müzesi önündeki atlı " Atatürk Anıtı", İzmir' de atlı " Atatürk Anıtı" gibi yapıtlaıyla tanınmış İtalyan heykeci...

Prof. Dr. Pietro Canonica (1869 - 1962),

Roma Güzel Sanatlar Akademisi' nin Heykel Bölümünde profesör ve İtalyan Akademisi' nde üye olan Canonica, ülkesinde daha çok atlı heykelleriyle adını duyurmuş değerli bir sanatçıydı. Kurtuluş Savası'ndan galip çıkıp Cumhuriyet'e kavuşan Türk milletinin öyküsünü bir anıtla ölümsüzleştirmek için 1927 yılında başlatılan çalışmalarda akla ilk gelen isimlerden biri Canonica oldu. Gerçekten de Canonica'nın taslağını amaca uygun bulan İstanbul Belediyesi Anıt Komisyonu, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın siparişini Canonica'ya verdi. Sanatçının İtalya'da tamamladığı tunç figürlü mermer heykel 1928 yılında alandaki yerine yerleştirilmiş ve açılışı yapılmıştır. 

Eserleri;
Taksim Cumhuriyet Anıtı,
Ankara Etnoğrafya Müzesi önündeki atlı Atatürk heykeli, 
Ankara Zafer Alanı'ndaki Atatürk heykeli,
İzmir'deki atlı Atatürk Anıtı, 
Caningrad'daki atlı II.Aleksandar heykeli, 
Bağdat'taki atlı Faysal I heykeli,
Columbia'daki Bolivar Anıtı .

Taksim Cumhuriyet Anıtı,  İstanbul, Taksim Meydanı' nda bulunan anıt. 
İtalyan heykeltraş Pietro Canonica' ya yaptırılan, iki genç Türk; Hadi (Bara) Bey ve Sabiha (Bengütaş) Hanım'in yardımlarıyla, ant 1928'de tamamlanmıştır. 8 Ağustos 1928'de açılan anıtın, kaide ve çevre düzeni mimar Guilio Mongeri tarafından yapılmıştır.

Taksim meydanındaki Cumhuriyet Anıtında iki Rus generali de yer almaktadır. Bunlardan Furunze,Kızılordu teorisyen' lerindendir. Ve kurtuluş Savaşı’nın sürdüğü yıllarda Rusya’nın desteğini göstermiştir. Anıtta tasvir edilen ikinci Rus yetkili ise, K.Yefromoviç Voroşilov’dur ve Kızıl Ordunun generallerindendir.

Cumhuriyet'in ilk yıllarında caddenin adı “cadde-i Kebir” ken “İstiklal caddesi” olarak değiştirilmiştir. Kentsel gerçeklik boyutlarında bu yeterli görülmemiş, Cumhuriyet' in coşkusunu, Kurtuluş Savaş'ının öyküsşünü yeni kuşaklara daha çağdaş bir dille, bir anıtla anlatmanın, daha da anlamlı olabileceği düşünülmüştür. Bu görüşle de halkın bir yandan parasal katkısını sağlamak için girişimlerde bulunulurken, öte yandan ünlü İtalyan yontucu Pietro Canonica yapım için çağrılmıştır. İki genç Türk; Hadi (Bara) Bey ve Sabiha (Bengütaş) Hanım'ın yardımlarıyla, anıt 1928' de tamamlanmıştır.
 

Hiç yorum yok: