Translate

5 Temmuz 2009 Pazar

ABD' li ünlü sanayici, ilk büyük tröstü oluşturan "Standart Oil Company" nin kurucusu, dünyanın en büyük zenginlerinden birisi...

John Davison Rockefeller (1839 - 1937) ABD'li sanayici. 1910-1937 yılları arasında Dünya' nın En Zengin İnsanı oldu.
  • Bir köy kilisesinde ayin eşyası muhafızıyken, bir ticari işletmeye muhasebeci olarak girdi. Simsarlık şirketine ortak oldu. Komisyoncu olarak hayata atılan Rockefeller, daha sonra madencilik ve çelik işleriyle uğraştı. 1859 yılında bir arkadaşıyla Clark ve Rockefeller adını verdikleri bir şirket kurdu. İç savaş sırasında şirket gelişti. Petrolün ileride ticari önem kazanacağını düşünen Rockefeller 1863'te ilk petrol rafinerisini kurdu.
Standard Oil Company, 1870 yılında kurulup 1911'de kapanan, Dünya'nın ve Amerika'nın kendi zamanındaki en büyük petrol şirketidir. Şirketin başkanlığını yürüten John Davison Rockefeller ve arkadaşların geliştirdiği saldırgan ve çokça eleştirilen taktiklerle ilk önce Cleveland, Ohio şehirlerinde sonra ise bütün kuzeydoğu Amerika Birleşik Devletlerinde çevresindeki çok sayıda küçük şirketi yuttu ve büyük bir tröst durumuna geldi.

Hiç yorum yok: