Armut, Apid(Trabzon), Amrud (Farsca), Ahlat (Yaban armudu)
Gülgiller (Rosaceae) familyasının Maloideae alt familyasında sınıflanan Pyrus cinsine ait ağaçtır. Çiçekleri beyaz, yurdumuzun her yerinde yetişen bir ağaç. Armut ağacı tepeye doğru genişleyen ve olgunlaştığında 13 m' ye ulaşan boyuyla elma ağacından daha uzun ve daha diktir. Armut, genellikle bir yaşındaki anaç armut fidanları üzerine aşılama ya da çelikleme yoluyla üretilir. Armut ağaçları oldukça uzun ömürlüdür(50-75 yıl) ve iyi bakılıp budanmazsa boyları iyice uzar. Dikildikten 4-7 yıl sonra meyve vermeye başlayan bir armut ağacı 8-10 yaşlarındayken 25-50 kg meyve verebilir. Pekmez, küme hatta sirke bile yapılan armut cinsleri vardır.Armut bahçeleri, ya aşılı fidanlarla veya kurak koşullarda çöğür yetiştirip üzerine aşı yapılarak kurulmaktadır. Armut bahçelerinde ağaçlar arasında bırakılacak aralık ve mesafeler ekolojik şartlara ve kullanılacak anaca göre değişir. Nemli bölgelerde ayva anaç olarak kullanıldığı zaman 3-4 m, orta boydaki ağaçlar için 4-6 m ve armut çöğürü üzerindekiler içinde 8-12 m aralık ve mesafe yeterli. Kıraçlarda ahlat anacı üzerinde bu mesafeler daha geniş tutulur.
Cins ve türleri;
Abatefetel, Ağrap (Trabzon' da yabani armut), Akça armut, Arpa armudu, Ankara armudu, Aronya,
Bağrı kara, Bahri Bey, Bal armudu, Beg armudu,
Cezayir armutu, Concore, Comice, Coference, Coscia,
Çınıl, Çıntık panta, Çayüzümü,
Dikencik, Deveci Armudu,
Eşek armudu,
Gıcıgıcı, Götükızıl,
Hırsız almaz, Hertüz,
Kantar topu, Kavun, Keklik bacağı, Kırakot, Kiefer(İngiltere), Kirezap (Trabzon' da kiraz armudu), Kumru, Kurçi uzun,
Limon armudu, Lipaka,
Oyma(Tadı buruk bir cins)
Panta,
Santamaria, Sarı armut, Starkrimson,
Şalgam Armudu, Şeker Armudu,
Tilki kovan, Tuzyuvası, Türkyemez,
Wilder, Willams (Bartlett)(Dünyada en iyi armut olarak bilinir),
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder