Translate

4 Ocak 2010 Pazartesi

Antalya yöresine özgü, kaburga eti ve pirinçle yapılan bir yemek...

Laba,
Kaburga kemikleri haşlanır; suyunda pirinç pişirilir. Et kızartılarak, tepsiye
serilen pilavın üzerine konup pişirilir.


Antalya yemekleri;
Turunçgiller, muz, susam, yer fıstığı, soya, domates ,salatalık, biber, taze fasulye, kabak, patlıcan, zeytin Antalya tarımında yer bulur. Sıcak iklim sebebiyle sebze ağırlıklı bir mutfak göze çarpmaktadır. Greyfurt, limon, portakal, bergamot, turunç ve benzeri narenciye ürünlerinin yanında, patlıcan, karpuz ve incirden yapılan reçel çeşitleri vardır.

Taratorlu Piyaz : Sarımsak dövülüp limon suyuyla sulandırılır; tahin veya dövülmüş ceviz katılır. Bu tarator sosudur; haşlanmış fasulyeye sirke ile ilave edilir. Üzerine kıyılmış domates, katı haşlanmış yumurta ve maydanoz konur. Antalya'nın en ünlü yemeğidir.

Hibeş: Sarımsak dövülüp limonsuyu, kimyon, tuz ve tahinle iyice karıştırılır. Servis yapılırken üzerine zeytin yağda acı biber dökülür.Özellikle alkollü içecekle ikram edilir.

Turunç Reçeli: Kalın kabukları soyulur. Kabuklar iplere dizilip üç gün soğuk suda bekletilir. Bir tencerede kaynatılır; suyu süzülür. 10 turunca, yarım bardak su ve bir kilo şeker ilave edilir. Bir süre pişirilir.

Patlıcan Reçeli : Patlıcanlar soyulup, birkaç saat kireçli suda bekletilir. Bol suda yıkanıp şekerle bir gece suyu alıncaya dek bekletilir. Şeker koyulaşıncaya kadar karanfille kaynatılır.

Toros Salatası (Al Köz-Al Göz):
Malzemeler: 

3 patlıcan, 3 kırmızı biber, ince kıyılmış nane,
maydanoz, fesleğen, 3 diş sarımsak, 1 kahve fincanı sirke, erik ekşisi veya limon suyu, 2 fincan zeytinyağı, tuz
Hazırlanışı: 

Patlıcanlar ocak üzerinde közlenir, kabuklan soyularak limonlu zeytinyağı bulunan ka*ba konur. Fırında pişirilen biberler temizlenir ve şeritler ha*linde doğranılarak patlıcanların yanına konulur. Soğanlar da közlenerek diğer malzemenin yanına konur. Sirke, sarımsak, 1 kahve fincanı su, erik ekşisi bir kapta kanştınlır, patlıcanların üzerine dökülür. 4-5 saat buzdolabında bekleilen salatanın üzerine nane, maydanoz ve fesleğen konularak servis yapılır.

Kabak Çiçeği Dolması:

Malzemeler: 
30 adet kabak çiçeği, pirinç, 6 soğan, 2 domates, fesleğen, karabiber, zeytinyağı, nane, şeker, limon, 1 limon, tuz
Hazırlanışı: 

Kabak çiçeklerinin ortaları çıkarılarak kopartılır ve yıkanarak süzülür. Kızgın zeytinyağında sırasıyla soğanlar, rendelenmiş domates ve şeker kavrulur. Pirinç, tuz, karabiber, fesleğen ve nane karıştırılarak soğumaya bırakılır. Harç, çiçeklerin içine doldurularak çiçeklerin uç yapraklarıyla kapatılır ve yağlı bir tencereye dizilir. 1 çay bardağı su ilave edilen tencere orta ateşte pişirilir. Dolmalar suyunu çektiğinde l'er çay bardağı sıcak su ilave edilir. Pişince üzerine limon suyu gezdirilerek servis yapılır.




Kulak-Mantı çorbası,
Börülce salatası,
Borana,
Kuzu göbeği kavurması,
Ekşili bal kabağı,
Muhliye,
Akya-Kuzu buğulu kızartma,
Gülgas-Göleviz-Gölevez,
Kölle,
Domates civesi,

Hiç yorum yok: