Translate

3 Ocak 2010 Pazar

Kars' ın 8 km. güneybatısında, kayalar üzerine yapılmış hayvan resimleriyle ünlü bir vadi...

Borluk, 
Bugünkü modern Kars kentinin 5 km. güneyindeki Borluk Vadisi, tarih öncesi çağda çok yoğun bir yerleşime sahne olmuştur. Vadiye adını veren Borluk Eski bir ermeni köyü olup, adı üzüm bağı anlamına gelmektedir. Ortalama 3 km. uzunluğundaki andezitten oluşan kayalık vadide iki höyük, çok sayıda kayaaltı sığınağı ve mağara ile 186 adetten fazla kayaüstü resminin varlığı saptanmıştır. Kayaüstü resimleri “Azat- Kervan”, “Katran Kazanı”, “Karataş”, “İkisu Arası”, “Mağaracık Kayaaltı Sığınağı”, “Taşocağı”, “Dereçayırı”, “Dört Tüneller” ve “Sarıçayır” gibi mevkilerde bulunmaktadır. Kayaüstü resimlerinin bir kısmı doğa koşullarının etkisi ile silinmiş, çok büyük bir kısmı da insanlar tarafından acımasız bir şekilde tahrip edilmiştir.
Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından “I. Derece Arkeolojik Sit Alanı” ilan edilen Borluk Vadisi’ndeki kayaüstü resimlerinin bulunduğu kayalıklar, 2006 yılında Kars Havaalanı’nı genişletme çalışmaları sırasında iş makinaları ve dinamitler ile parçalanarak havaalanı tabanına mıcır olarakserilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda hem kayaüstü resimler tahrip olmuş, hem de olağanüstü bir görünüme sahip olan kanyonun kuzey kesimi param parça edilmiştir. Andezitten oluşan kayaaltı sığınakları ile kaya yüzeyine kazıma- vurgu ve çizgi tekniği ile günümüzde soyu tükenmiş olan geyik, yaban sığırı, yaban domuzu, dağ keçisi, dağ koyunu ve türleri kesin olarak anlaşılamayan çeşitli hayvanlar ile Ana Tanrıça ve hayvanlara ok atan avcı figürleri çizilmiştir. Av hayvanlarının üçte ikisinden fazlasını, dağ koyunu ve dağ keçileri oluşturmaktadır.

Bazı hayvan resimleri de, insanların Borluk Vadisi’ndeki Dündartepe ve Harmantepe höyüklerinde yerleşik bir yaşama geçtiği, tarım ve küçükbaş hayvan besiciliği yaptığı, ancak avcılık geleneğini de devam ettirdiği Erken Tunç ve Demir Çağ’ında çizildiği anlaşılmıştır.

Hiç yorum yok: