Translate

15 Ocak 2010 Cuma

Yunan rakısı...


Uzo,(ouzo)(uyzo).


Orjinal adı ouzo olan ama Türkiye'de uzo olarak bilinen Yunan halkının rakıya benzeyen ama daha az anasonlu hafif içkisidir. Uzo' nun anlami bazı kaynaklara göre İtalyanca uso kelimesinden, bazı kaynaklara göre ise Türkçe üzüm kelimesinden gelmiştir. Osmanli Sultanı icin rakılar gemilerde özel olarak yapılmış tahta sandıklarda taşınırmış. Sandıkların üzerine "Marsilya'da kullanılmak üzere" yazısı İtalyanca "uso Masslia" diye yazılmıştır. Bir rivayete göre bir grup Yunan bu sandıkları açıp rakıyı denemişledir. Hoşlarına giden bu içkiyi üretmeye karar vermişlerdir. Yunanistan'da Türk Rakısı'na en çok benzeyen içkinin anasonlu Tsipouro olduğu söylenmektedir.  


Yunanistan'da uzo aperatif içki olarak tüketiliyor. Yanında Türkiye'deki meze ve et yemekleri yerine deniz ürünleri (karides, kalamar, ahtapot) servis ediliyor. Türkiye'de akşamcılar için rakıya hele de su koymadan önce buz koymak, korkunç bir hata kabul edilirken uzo tersine susuz ve buz katılarak içiliyor. Yunanistan'da 40'ı aşkın etiket altında satılıyor. İki dublelikten iki litreliğe kadar çeşitli boyda şişelerle satışa sunulan bu markaların en ünlüleri ise Middili'de üretilen Mari, 12 ve Barbayanni(Barbagianni ). Uzo'da anasonun yanı sıra rezene gibi farklı tatlandırıcılar mevcuttur. Girit' te ayrıca Rakı (Tsikoudia/Tsipouro) içkisi üretilmektedir, fakat bu içkinin Türk Rakısı ile herhangi bir bağı yoktur. Bu içki daha çok İtalyanların Grappa'sına benzemektedir. Midilli'de üretileni daha makbul olarak kabul edilir.

Hiç yorum yok: