Translate

2 Şubat 2010 Salı

Karadeniz yöresinde haşlanmış mısıra verilen ad...

Koliva, 
Koliva: Rize’de “haşlanmış mısır” demektir.
Kalivi: Lazca, 
Koliva: Ermenice (mısır tarlasındaki bekçi kulübesi),
Koliba: Moldavya Gagauz (Gökoğuz) dilinde (haşlanmış buğday), 
Kalibi: Moldavya’da ve Yunanca’da (kulübe; mısır tarlasındaki bekçi kulübesi), 
Kolliva: Kuzey Kıbrıs Türklerinde haşlanmış buğday.
Ayrıca; 
Lazut: Mısır
Lağus: Yaş mısır 
Pasmanika: Patlamış mısır.

Koliva Çorbası: “Koliva” haşlanmış kuru mısır tanelerine denir. Kurutulmuş mısır taneleri barbunya fasülyesi ile eşit miktarlarda karıştırılır ve pişirilir. Biraz buğday unu, nane, biber ilave edilir. Piştikten sonra üzerine yağda kavrulmuş soğan konur ve karıştırılır. Sıcak servis yapılır.

Hiç yorum yok: