Translate

10 Şubat 2010 Çarşamba

"Sığla yağı" da denilen ve günlük ağacından elde edilen balsam...

Tıgala, Sığla yağı (Styrax Liquidus-Liquidambar orientalis), Haricen antiseptik, yara iyi edici ve anti paraziter olarak kullanılır.Ağacın gövdesinden çıkarılan balzam kozmetik ve eczacılıkta kullanılır.

Altingiaceae familyasından günümüzde sadece Anadolu, Amerika ve Çin'de doğal olarak yetişen, 15-20 metre yüksekliğinde, çınar görünümlü bir ağaç olan Sığla Ağacı ve bu ağaçtan elde edilen Sığla Yağı haricen ve dahilen kullanılır. Sığla Ağacı, Günlük ve Buhur olarak da bilinir. Yaşlandıkça, kabuğu koyulaşır ve derin çatlaklı bir görünüm alır. Halk arasında ''Günnük'' ağacı olarak bilinen ve yoğun olarak sadece Anadolu, Amerika kıtası ve Çin Halk Cumhuriyeti'nde bulunan sığla ağaçlarından yağ çıkartılması sırasında yapılan kazıma işlemi uzman kişilerce yapılmalıdır. 

Sığla ağacının kabukları günlük ya da buhur olarak adlandırılır ve tütsü olarak kullanılır. Sığla Yağı ise ilaç olarak ve parfüm yapımında kullanılır. Kuru üzümle birlikte yenirse, zihni açar, öksürüğü keser ve kusmayı önler. Ter kokularını gidermekte etkilidir. Sığla yağı parfüm kokusunun uçmasını engellediği için parfümlerde, cildi yumuşattığı için sabunlarda kullanılır.Sığla Yağı yatıştırıcı özelliği nedeniyle özellikle romatizma ağrılarını azaltmakta etkilidir. Mikrop öldürücü etkisi ile özellikle uyuz ve mantar gibi deri hastalıklarında faydalıdır. Cildi yumuşatır ve rahatlatır. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Dahilen kullanıldığında ise göğsü yumuşatır, balgamı söktürür ve nefes darlığını giderir. Adet söktürücüdür. Çiğnenirse dişetlerini güçlendirir. Başta mide ülseri olmak üzere, mide hastalıklarında faydalıdır.

Hiç yorum yok: