Translate

15 Mart 2010 Pazartesi

Muğla yöresinde ebegömeci bitkisine verilen ad...

Ebelik, Ebe gömeci, Malva sylvestris  

Ebe gömeci, Ebegömeci, Kazankarası, Ebegümeci, gül hatmi, develik, veya gül fatma gibi çeşitleri adları vardır. 

Çiçeği büyük olup gül'e benzer. Beyaz, pembe, kırmızı, siyaha maildir. Ebe gömeci herkezce bilinir. Bahçelerde vesair yerlerde terbiye gerektirmeden yetişir. Dünyanın hemen hemen her yerinde yaygın olan ebegümeci türleri, tüm iklim koşullarına ve her toprağa uyum göstermiş, iki ya da çokyıllık otsu bitkilerdir. Ülkemizde 8 ebegümeci türü yetişmektedir. Bunlardan en önemlisi, Büyük ebegümeci (M. sylvestris) türüdür. Yaprak ve sapları hafif kokulu ve yavan lezzetlidir. Bazı yerlerde sebze olarak yenilir.

Malzemeler
500 gr. ebegömeci
2 adet orta boy soğan, 3 diş sarmısak
2 adet domates
30 gr. terayağı
100 gr. pirinç, 20 gr. domates salçası, Tuz
Yapılışı
Bir tencerede tereyağını eritelim ince doğranmış soğanları pembeleşene kadar kavuralım. Sarmısakları ve Domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayıp tencereye ilave edelim salçasını ve tuzunu koyup karıştıralım. Ebegömeçlerini ince doğrayıp ilave edelim. Pirincini de koyduktan sonra iki bardak sıcak su ekleyip çok kısık bir ateşte pişirelim. Pirinçler piştiğinde ateşten indirelim. Servis tabağına alalım ve afiyetle yiyelim.


Faydaları;
  • Anne sütünü artırır.
  • Vücut iltihabına karşı faydalıdır.
  • Mide ve bağırsakları düzene koyar.
  • Boğaz hastalıklarında çok faydalıdır.
  • Öksürük ve bronşitte iyi gelir.
  • Ebegümeci ayrıca ciltteki çıban, yara ve küçük yanıklarda iyileştirici etki yapar. Bunun için, bitkinin taze yaprak ve çiçekler ezilerek hazırlanan yara lapası, bir tülbentin içine konularak, şikâyet edilen yere kompres şeklinde uygulanır.

Hiç yorum yok: