Translate

3 Nisan 2010 Cumartesi

Tropik ve ılık denizlerin sahillerinde, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’de yaşayan küçük bir balık...

Papaz Balığı , (Chromis Chromis), Percformes, Pomacentridae.

Pomocentridae familyasından olan papaz balığının bilimsel adı Chromis chromis’ tir. Tropik ve ılık denizlerin sahillerindeki dik kayalıklar, taşlıklar ve resifleri arasında kendini kamufle edip saklanarak yaşayan küçük balıklardandır. Atlantik Okyanusu, Madera Adaları, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’de bulunur.
 
Ortalama boyları 12 cm., azami boyları ise 17.5 cm.’i bulur. Gövdesi elips şeklinde ve yanlardan basıktır.  Rengi yaşına göre değişmesine rağmen genellikle parlak menekşe ve esmer kahverengimsidir. Yanlarında gövdesi boyunca uzayan beş-sekiz adet koyu esmer yaldızlı bantlar vardır. Sırt yüzgecinin dikenli kısmı ve önden dört yumuşak ışını siyah, yüzgecinin kalın kısmı beyazımsıdır. Kuyruk yüzgeci esmer menekşe rengindedir. Anal yüzgeç siyah, arka kısmı beyazımsıdır. Genç balıklar gümüşi renkte olup, gövdeleri boyunca esmer renkte çizgiler taşırlar. Göğüs yüzgecinin kaidesinde belirgin siyah bir leke bulunur.

Papaz balığının ağzı küçük, çeneleri dışarı fırlamış durumdadır. Çenelerde üç sıra halinde, kadife biçiminde ince dişler bulunur. Yanal çizgisi pul örtüsünün sonuna kadar giden büyük tüpler şeklindedir. Kuyruk yüzgeci oldukça büyük ve oyukludur. Derisi kalındır ve bütün gövdesi pullarla kaplıdır. Karın yüzgecinin birinci yumuşakışını iyice uzamış olup ip şeklindedir. Göğüs yüzgeçleri anüse doğru uzanırlar. 

Papaz balıklarının üremeleri temmuzdan ağustos ayına kadar sürer. Kayalar arasında dişiler tarafından dökülen ve buralara yapışan yumurtaları erkek balıklar korur. Dişiler azami iki bin kadar yumurta dökerler.  Papaz balıklarının başlıca besini yosunlar arasında yaşayan karides yavruları, balık yumurtalan ve deniz kurtlarıdır.

Oltaya tesadüfen atlayan bu balığın ekonomik değeri olmadığından özellikle avı yapılmaz.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Assos'ta, eski limanın arka tarafında bu balıklardan oluşan 100-200 adetlik bir sürüye rastladım, derinlik 10m civarındaydı. Çok sakin balıklardı, benim için de unutulmaz bir deneyimdi...