Translate

11 Nisan 2010 Pazar

Afrika' nın en yüksek dağı, Kilimanjaro' nun yerli dillerde "özgürlük" anlamına gelen adı...

Uhuru,
Kilimanjaro (1902'den 1918'e kadar Kaiser-Wilhelm-Spitze olarak adlandırılır), deniz seviyesinden 5.895 metre yüksekte Afrika'nın masif bir dağı. Kilimanjaro sönmüş bir strato volkandır. Yerkabuğu üzerinde bugüne kadar görülen en büyük volkanik patlamaların olduğu volkanik bu dağ, Afrika’nın damı olup, zirvesi Uhuru Peak (Özgürlük zirvesi), dir.

Tanzanya'nın kuzeydoğusunda bulunan Kilimanjaro, üzerindeki Kibo zirvesiyle, Afrika kıtasının en yüksek dağıdır.  Ekvator' un yaklaşık 340 km güneyinde bulunan Kilimanjaro, Tanzanya'nın kuzeydoğusunda, Dar es Salaam şehrinin yaklaşık 500 km kuzeybatısında ve Victoria Gölü merkezinin yaklaşık 560 km güneydoğusundadır.Kenya sınırına sadece birkaç kilometre mesafedeki Kilimanjaro, bu ülkenin başkenti Nairobi'nin yaklaşık 200 km güneydoğusunda kalır.


Küresel iklimde görülen şaşırtıcı hızdaki değişim ile Kilimanjaro, dünyanın gündeminde yer almaya başladı.  2000 yılında dağ zirvesinde yer alan karların yüzde 26’sı son dokuz yılda yok olmuş. Bilim adamları, erime hızı böyle devam ederse, son yirmi yıl içinde Kilimanjaro’ nun bütün karlarını kaybedebileceği konusunda uyarıyorlar.

Hiç yorum yok: