Translate

26 Kasım 2009 Perşembe

Antalya' nın Demre ve Finike ilçeleri arasında yer alan bir lagün...

Beymelek,

Beymelek Dalyanı, Türkiye'de ayakta kalan ve kendi kendine yeten sayılı sulak alanlardan biri. 5 bin dekarlık dalyanda çupra, levrek, mırmır, sargoz, beş tür kefal olmak 25 tür balık yaşıyor. Beymelek Dalyanı, yavru olarak gelen balıkların beslenme, barınma ve büyük balıklardan korunma alanı. Balıkların beslenmesi için zengin olanaklara sahip olan dalyanın kükürtlü ve 11-13 derece civarında suyuyla birçok göçmen kuşun üreme ve kışlama alanı olduğu bilinmektedir. Beymelek Lagünü, birçok göçmen kuş türünün beslendiği, barındığı, hatta ürediği alanlardır.  

Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Beymelek Araştırma Merkezi tarafından, yapılan açıklamada, Akdeniz'de balık neslinin sürdürülmesi amacıyla başlatılan çalışma çerçevesinde, merkezin üretim alanı olan dalyan ağzında kuzuluklara giren balıkların anaç hale geldikten sonra tamamının denize tekrar salındığını  beş yıldan bu yana, avlanan ve anaç konuma getirilen balıkların tekrar doğaya salınmasıyla dalyandaki balık popülasyonunun arttığı bildirilmiştir. Her balığa en az bir kez üreme şansı veriliyor. Her salınan balığın yavruları da beslenmek ve büyümek için dalyana geri geliyor. Balık varlığı da her yıl katlanarak artıyor.


Beymelek Dalyanı, ekonomik türü olan bazı balıklar için kuluçkahane görevi görmektedir. Beslenmek ve barınmak için gelen yavru balıklar anaç konumuna geldikten sonra yeniden denize salınmaktadır. 

Hiç yorum yok: