Translate

21 Kasım 2009 Cumartesi

Marmaris ilçesindeki Cennet Adası' ında, MÖ on bin yılına tarihlenen arkeolojik mağara...

Nimara,
Marmaris’in Cennet Adası’ndaki Nimara Mağarası’ndaki kazı çalışmalarında 12 bin yıl öncesinden insan izlerine rastlandı. Bulguların Marmaris tarihinin M. Ö. 3 bin yıllara dayandığını belirten ünlü tarihçi Herodot’un yanıldığını ortaya çıkardığı belirtildi.

Binlerce sarkıt ve dikitten yola çıkarak mağaranın yaşını belirleme çalışmaları halen devam etmektedir. Bulunan kalıntılardan 12 bin yıl öncesinde insanların kullandığını tahmin edilmektedir. Kazılarda elde edilen bulguların, M.Ö. 6’ncı yüzyılda yaşayan ünlü tarihçi Herodot’un Marmaris tarihi hakkındaki bilgilerini çürüttüğünü yetkililer belirtmektedirler.

"Mağara tabanındaki açmalardaki kalker tabakası içinde bin 500 kadar renkli cam, keskiler, dilgiler ve taş kemikten yapılmış delici alet uçları bulundu. Veriler doğrultusunda, mağarada kesici alet kullanılarak eşya yapılan, Tunç Çağı’na kadar bir boncuk atölyesinin varlığından bahsedebiliriz. Bulunan bazı aletlerin özellikleri ve şekillerine bakarak M.Ö. 10 bin yıla dayandığını, yani 12 bin yıl önce insanların mağarayı mesken edindiğini anlayabiliyoruz. Oysa Herodot’un tarihine göre Marmaris’in geçmişi M.Ö.’den önce 3 binli yıllara dayanıyordu. Bulgular, Herodot’un da yanıldığını ortaya koydu. Büyük tarihi öneme sahip olduğuna inanılan  mağaranın geçmişini aydınlatmak amacıyla bilim adamları, Prehistoria uzmanları Marmaris’e çağrılmıştır." 


Mağaranın antik çağlarda tapınak ve adak yeri olduğunu, Roma Dönemi’nde de kullanıldığı belirtilmektedir. "Ortaya çıkarılan iki taş terastan, mağaranın antik çağlarda tapınak ve adak yeri olarak kullanıldığı anlaşılmıştır. Yüzlerce kap parçası, pişmiş topraktan yapılmış 50 insan figürü ile çok sayıda sikke bulunması ise Roma Dönemi’nde de mağarada insanların yaşadığını ortaya koyuyor. Bir sonucu varana kadar ve bakanlığın izni devam ettiği sürece kazıları, doğal dengeye zarar vermeden sürdüreceği yetkililerce bildirilmektedir.

Hiç yorum yok: