Translate

6 Ocak 2010 Çarşamba

Kenelerden bulaşan ve romatizma ile kalp ve sinir rahatsızlığına yol açan hastalık...



Lyme,

1975 yılında ABD Connecticut'ta Lyme kasabasında özellikle gençlerde yoğun bir şekilde artrit vakaları görülmeye başlandı. Yapılan araştırmalar bu durumun bazı keneler tarafından (Ixodes Ricinus, Ambylomma Americanum, Lonestar Tick) bulaştırılan bir tür bakteriden kaynaklandığını ortaya çıkardı. Bu hastalığı oluşturan bakteriye Borrelia Burgdorferi adı verilmektedir. Lyme Hastalığı ise adını ABD'nin bu kasabasından almaktadır. Lyme hastalığına literatürde Borreliosis veya Borelyoz da denmektedir. Genelde Ixodes ricinus türü (sert keneler) kenelerin ısırması ile insana geçen Borrelia burgdorferi adlı bakterinin yol açtığı bir hastalık olup ilk belirti deride kenenin ısırdığı bölgede kızarıklıktır. Bu hastalık Kalp ritm bozukluklukları, şişlik, menenjit, felç, psikoz, işitme kaybı, göz rahatsızlıkları, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklara yol açabilir.


Hastalığın belirtileri diğer birçok hastalıkla karışır ve çoğunlukla her hastada farklı belirtilerle kendini gösterir. Diğer hastalıkları taklit etmesi nedeniyle Lyme hastalığı Amerika'da "büyük taklitçi" olarak anılmaktadır. Hastalık değişik şekillerde ortaya çıkmakla beraber deri, merkezi sinir sistemi, göz ve kalp gibi organlarda olabilir. Eklemlerde şişlik, sıvı birikimi, aşırı yorgunluk hissi, uyku bozuklukları, dikkatte dağınıklık, unutkanlık, algılama performansında düşüş, hareket etmede zorluk görülür. Hastalık antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Ancak ağırlık kazanan görüş uzun, yoğun ve agresif bir antibiyotik tedavisinin çoğunlukla gerekli olduğudur. Genel olarak antibiyotiklerden oluşan bir kombinasyonun kullanılması, damardan ilaç uygulamaları gerekli olmaktadır. 

Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar (zoonozlar) incelendiğinde karşımıza kabarık bir tablo çıkmaktadır. Bu zoonozlar; viral, bakteriyel, paraziter ve mikotik kökenli olabilirler. Bu zoonoz hastalıklardan biride kene kaynaklı, bakteriyel bir hastalık olan Lyme Hastalığıdır. Kene (Ixodoidea), eklem bacaklıların örümceğimsiler (Arachnida) sınıfından kan emici ve gözsüz bir dış parazit olarak tanımlanır.

Hiç yorum yok: