Translate

7 Ocak 2010 Perşembe

Pirinç türü...

Pirinç, buğdaygiller (Poaceae) familyasından mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan otsu bir bitki türleri. Türkiye'de pirinç ekimi 1936 yılında yayımlanmış 3039 sayılı yasa ile düzenlenmiştir. Yasaya göre, pirinç (çeltik) ekimi il ve ilçelerde kurulacak çeltik kurullarından alınacak izne bağlıdır.Tanesinin şekline göre pirinçler üç gruba ayrılır; yuvarlak taneli olanlar nişasta açısından daha zengindir. İtalya, İspanya, az miktarda da Afrika ve Asya'da yetiştirilir. Çorba ve tatlılar için idealdir. Uzun taneli olanlar ( 6mm.'den uzun ) yarı saydamdır ve aynı oranda nişasta içermezler; bu yüzden de pişirilirken daha az yapışırlar. Kaliteli pirinç taneleri genellikle uzun olanlardır ve İtalya, Pakistan, Hindistan ve Amerika'da yetiştirilir.

Türleri;

Amberbu, 
Baldo, Basmati, Bersani(Uzun taneli),  
Çilav(Kokulu, yasmin türü-Yasemin Kokulu pirinç)

Dağ,
İran pirinci,
Kabuklu pirinç, Kepekli pirinç,

Moki(Japon Pirinci),
Nero-Uzun taneli,
Sütlüaş,
Yabani pirinç,

Hiç yorum yok: