Translate

5 Mart 2010 Cuma

Adıyaman' a özgü, "büzme" de denilen bir hamur tatlısı...

Dolamya, Büzme tatlısı
 
Malzemeler:
1 su bardağı yağ, 1,5 su bardaği süt, 1 yumurta, 1 paket kabartma tozu, 1 yemek kaşığı sirke,
1 paket nişasta, bir miktar un (açmak için), 250 gr. ceviz, 250 gr. margarin veya tereyağ.

Şerbet için:
5 su bardaği su, 6 su bardağı şeker, bir kaç damla limon suyu, şerbeti 10 dk. kaynatıp limon suyunu katın ve ocaktan alın.
 
Hazırlanışı;
En üstteki malzeme ile yumuşak bir hamur yapıp, 10 dk. kadar dinlendirin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapın. Nişastayı aynı miktarda un ile karıştırıp,bununla bezeleri mümkün olduğu kadar açın. Açtığınız hamuru gevşek bir şekilde oklavaya dolayıp, iki yandan ortaya doğru  büzün. Büzdüğünüz yufkayı kağıt üzerine bir elinizle ucundan tutarak açın. Bu arada büzgüleri bozmamaya dikkat edin. Yufkayı bu şekilde biraz kuruması için  5-10 dk. bekletin. Kenarlarını bıççıak ile kesip düzeltin ve çıkan parcaları da hamurun üzerine koyup cevizini serpin. Yufkayı kağıdın iki ucundan tutup ortaya doğru kademe kademe katlayın. Bu işlemi karşılıklı iki taraftan ortaya doğru yapacaksınız. Rulo şekline getirdiğiniz yufkayı 4 cm. kadar uzunlukta kesin. Büzme tatlınızın üzerine 1 paket margarin veya tereyağışı margarin karışımı  döküp 180 derecede ağır ağır kızarana kadar pişirin. Şerbeti ılık hale gelince tatlınızın üzerine dökün. Burada unutmamanız gereken her ikisininde ılık olmasıdır. Bu ölçü ile yapılan hamurdan bir büyük, birde küçük bir tepsi çıkıyor. Tabii ki yufkaları yeteri kadar büyük açmak şartı ile.

Adıyaman  (Halk arasında Semsur denir) yemekleri;  
Ayranlı Şora (Dövme Çorbası); Dövmenin içerisine bir avuç nohut ilave edilir ve pilav gibi olana kadar kaynatılır.  

Basalla (ekşili köfte), Besmet (Peksimet)
Cılbır, 
Çiğ köfte, İçli Köfte, 
Dövmeç, 
Gısga, 
Gara Şora: Dövme, kara mercimek (bütün mercimek), nohut, kuru fasulye ile pişirilen çorbanın yağı, kuru soğan ve bir miktar salça ile yakılır.  

Hıtap,  Heside,
Mercimekli Köfte, Muhaşerlaş,  

Meyir çorbası,  Bulgur, dövme, yeşilbiber, patlıcan, domates ve ayran karışımı ile yapılmaktadır.

Malhıta Çorbası, Yarma ve kırmızı mercimek ile yapılan çorbanın yağı salça ve tuz ile kavrulduktan sonra yakılır.

Nişe bulamacı,
Nişevle tatlısı: Nişasta, pekmez ve yağ karıştırılıp kavrularak yapılmaktadır.

Patlıcanlı Kollotik, Pestil, Pıtpıtı çorbası,
Semsek, Şilik tatlısı
Taplama,

Tene helvası, Nişe, pekmez ve su karıştırılır.Yağ bir kapta iyice kızartılır ve hazırlanan karışım kızgın yağın üzerine boşaltılır.
Yapıştırma
Yarpız (Yarpuz) mancası-salatası,

Hiç yorum yok: