Translate

12 Mart 2010 Cuma

Mersin Silifke ilçesinde bir kale...

Tokmar Kalesi,(Taşucu - Antalya karayolunun 22. Kilometresinde kuzeye ayrılan 5 km'lik asfalt bir yolla ulaşılan Tokmar Kalesi, denize hakim bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Güneyi yalçın bir kaya ile çevrili kalenin kuzeyinde savunma burçları vardır. XII. yy'da yapıldığı tahmin edilmektedir.)


Silifke Kalesi  (Temel belirlemelere göre Helenistik ya da erken Roma döneminin olduğu anlaşılan kale, geçirdiği onarım ve değişiklikler sonucu bugün bir Ortaçağ kalesi görünümündedir.)

Liman Kalesi, (Kentin güneyindeki yarım adayı çevreleyen surlar ve kaleye ait kalıntılar, günümüzde görülebilmektedir. Tarihi kaynaklarda güçlü bir kale olarak söz edilen liman kalesi, Antik Çağlar' da ve özellikle Orta Çağ ve sonrasında kente yönelik yoğun saldırılara, güçlü savunma sistemiyle direnmiştir. Piri Reis'in haritasında burçlarında bayrak dalgalanan kale belirgin olarak çizilmiştir.)
Korykos Kalesi-Kız Kalesi (Mersin-Erdemli-Silifke karayolunun 60. km’sinde Kızkalesi beldesindedir. Roma ve Bizans dönemlerinde yoğun olmak üzere, islami devirlerde de iskan görmüştür. Nekropol alanından çıkarılan eserlerden burada ilk yerleşimin MÖ 4. yüzyıla ait olduğu anlaşılmıştır. Herodot bu kenti Gorges adında Kıbrıs' lı bir prensin kurduğunu yazar.)

Silifke, Mut'a 73 km , Mersin'e 85 km ve Gülnar'a 70 km mesfede Toroslarla Akdeniz arasına kurulmuş Mersin'e bağlı ilçedir. Büyük İskender'in komutanlarından ve Suriye Krallığı' nın kurucusu Selevkos I Nikator, şimdiki Taşucu' nun olduğu yerde, ionluların "Holmi" adıyla kurduğu koloniyi ele geçirip halkını da kıyıdaki Holmi (Akliman)' dan 12 km. içeriye bugünkü Silifke' nin bulunduğu yere yerleştirmiş ve "Selevkos' un Şehri" anlamına gelen Seleucia kentini kurmuştur. Şehir merkezinin ortasından geçen Göksu (Kalykadnus) Nehri’nin üzerinde kurulmuş taşköprü vardır. 

Hiç yorum yok: