Translate

5 Mart 2010 Cuma

Yaygın ağrıya neden olan ve çok sık görülen, yumuşak doku romatizmasına verilen ad...

fibromiyalji_2Fibromiyalji, 
Sendrom, tıpta bulgular topluluğuna verilen isimdir. Fibromiyaljide bir grup bulgunun (semptomun) birlikte olması durumudur. Fibromiyaljinin kelime anlamı kaslarda, bağlarda, tendonlardaki ağrıdır. 

Fibromiyalji yaygın ağrıya neden olan ve çok sık görülen bir romatizmadır. Esas olarak kasları ve kasların kemiğe yapıştığı bölgeleri etkilemektedir. Bir eklem hastalığı değildir, eklemi tutmaz ve şekil bozukluğu yapmaz. Bir çeşit iltihaplı olmayan yumuşak doku romatizmasıdır. Özellikle sırt, boyun, omuzlar ve kalçalarda belirgin olmak üzere yaygın kas-eklem ağrısı, yorgunluk, sabah tutukluğu ile karekterize kronik(süregen) bir kas iskelet sistemi hastalığıdır. Her yaşta ve her iki cinste görülebilmekle birlikte en sık 30-60 yaşlar arasında ve kadınlarda erkeklerden daha fazla (7 kat) görülür.

Fibromiyalji’nin nedeni kesin olarak bilinmemekte.Stres, kaygı, depresyon, dinlendirmeyen uyku ve bazı romatizmal ve hormonal hastalıklarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Aşırı egzersiz veya ağır sporlar yapmak , hareketsizlik, soğuk ve nemli havalar, psikolojik stresler ağrıları arttırır.

Hiç yorum yok: