Translate

7 Nisan 2010 Çarşamba

Vakfıkebir mutfağından seçme yemek tarifleri ...

 
YağlaşVakfıkebir mutfağından seçme yemek tarifleri,


Yağlaş,

Malzemeleri:
Mısır unu, peynir, tereyağı

Yapılışı:
Yeteri kadar yağ tavada eritilir. Kıyılmış peynir yağa konur. Sıvı hale gelinceye kadar karıştırılır. Az miktarda su ilave edilir. Su kaynadıktan sonra biraz mısır unu karıştırılarak konur, karışım iyice sağlandıktan sonra yenilemeye hazır hale gelir.


Lahana Çorbası

Malzemeleri:
Karalahana, mısırunu, yağda mısır yarması, kuru fasulye, acıbiber, içyağı.

Yapılışı:
Fasulye Önceden haşlanır. Karalahana kıyılır. Bir tencere içine yeteri kadar su konarak kaynatılır. Kaynamış suya fasulye ile kıyılmış lahana ilave edilir, bunun üzerine bir miktar mısır unu ya da mısır yarması konur. Pişene kadar kaynatılır. Yemek pişince yağ bir tavada eritilir. Biberi ilave edilir. Yağı yanıncaya kadar eritilir. Yemeğin üzerine dökülür.


Hamsi Kuşu


Malzemeleri:
Mısırunu, maydanoz, kılçıkları çıkarılmış hamsi, pırasa veya yeşil soğan.

Yapılışı:
Mısırunu ve bütün malzemeler bir kabın içerisine kıyılmış olarak konur, bunların hepsi karıştırılarak hamur gibi yoğurulur. Elde edilen hamur, köfte şekline sokularak yağda kızartılır.


Sarambula


Malzemeleri:
Mısırunu, pırasa, soğan, hamsi

Yapılışı:
Kara taştan yapılmış olan plaki kara ateş üzerinde sacayağı de¬nen aracın üzerine ters çevrilerek konur. Altındaki ateş İyice yakılarak plaki kızartılır. Bu arada pırasa, soğan kıyılır. Kızgın plaki ateşten alınır. İçerisi, silinerek temizlenir. Yine sacayağının üzerine normal şekliyle konur. İçine kıyılmış soğan ve pırasa konarak karıştırılır. Sonra kılçığı alınmış belirli miktarda hamsi konur. Sebze kısmı, biraz haşlandıktan sonra kaynar su ilave edilerek un konur ve karıştırılır? Ateş üzerinde pişirme İşlemine devam edilir. Ateşten alınarak pişen yemek sofraya konur, içine çiğ olduğu gibi, eritilerek de tereyağı konur, bütün ev halkı ile birlikte sofraya oturularak afiyetle yenir.


Isırgan Yemeği


Malzemeleri:
Yeşil ısırgan otu, mısırunu, tereyağı

Yapılışı:
İlkbahar aylarında yeşil ve taze ısırgan otunun tepe kısımları toplanır. Bunlar kaynar suda iyice haşlanır. Suyu süzülür. Bir tencerede bir miktar su kaynatılır. Önceden haşlanmış mısır unu, ilave edilir. Öylece pişirilmeye terk edilir. Piştikten sonra tereyağı, tavada iyice yakılarak üzerine dökülür. Sarımsakla diş diş hazırlanarak yemeğe ilave edilir.


Mısır Çorbası


Malzemeleri:
Mısır yarması, kurufasulye, ayran, tereyağı.

Yapılışı:
Kuru fasulye önceden haşlanır. Bir tencerede su kaynatılır. Haşlanmış kuru fasulye ile mısır yarması kaynamış suya dökülür. İyice piştikten sonra tereyağı tavada eritilerek üzerine dökülür. Tabaklara servis yapılır. Üzerine ayran dökülerek afiyetle yenilir.

Hiç yorum yok: