Translate

21 Mayıs 2010 Cuma

Adana ve Mersin yöresine özgü, nişasta ve gülsuyu ile yapılan bir tatlı...

Bici Bici,
Yaz aylarında yenilen, Adana' ya özgü bir tür tatlıdır. Halk arasında kısaca bici adıyla anılır. En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur. Bici Bici geçmişte neredeyse tamamen seyyar satıcılarda satılan bir ürün olmasına rağmen son yıllarda restoranlarda ve kafelerdede tatlı olarak sunulmaktadır. Son yıllarda Akdeniz bölgesinde de yaygınlaşmıştır.

 Adana’ya özgü bir tatlı olduğu söylense de Bursa ‘da da oldukça meşhurdur bıcı bıcı yada diğer isimleriyle buzlu muhallebi veya su muhallebisi. Hatta Bursa muhallebisi diye bile anılır. 

Nişastadan elde edilen bıcı bıcı muhallebisi şerbet ile soğuk servis edilir. Genellikle yaz günlerinde tercih edilen oldukça hafif yapılı bir tatlıdır su muhallebisi. Bıcı Bıcı muhallebisinin şerbetinde kırmızı gıda boyası kullanılır.( Kırmızı renk veren herhangi bir meyveli içecek tozuyla da şerbet hazırlanabilir örneğin vişneli içecek tozu)
Malzemeler;
Nişasta 1 bardak
Pudra şekeri 1 su bardağı
Su 6 bardak
Gül suyu Yeterince
Bici boyası 1 tatlı kaşığı (Kırmızı gıda boyası),
Buz Kar şekline getirilmiş
 
Hazırlanışı;  6 bardak suya 1 bardak nişasta eklenerek pişirilir. Bu arada devamlı bir tahta kaşık yardımıyla karıştırılarak topaklaşması engellenir. Koyulaşan karışım bir tepsiye dökülerek buzdolabında soğumaya bırakılır. Üzerinin kurumaması için bir ıslak bezle örtülür. Dolapta bekleterek dondurduğumuz bici küçük kaselere küp şeklinde doğranır. İçine kırmızı boya ile hazırlanan su, pudra şekeri, kar haline getirilen buz ve gülsuyu eklenerek servis yapılır.

Karsambaç, sadece buz ve çok daha değişik şerbetlerle hazırlanan başka bir tatlıdır. Bici Bici'ye benzer fakat içinde nişasta ile hazırlanan bici bulunmaz. 

Kar Helvası, Karsambaç ile çok benzer olmakla birlikte onun aksine pekmez değil çoğunlukla vişne vb. meyve şurupları ile yapılır. Nazilli ve civarında yoğun olarak tüketilir.

Hiç yorum yok: