Translate

24 Mayıs 2010 Pazartesi

Balıkesir ve çevresine eskiden verilen ad...

Karesi,

Balıkesir, Anadolu yarımadasının kuzey batısında ve önemli bir kısmı Marmara’da olmak üzere geriye kalan kısmı da Ege Bölgesi'nde yeralan bir ildir. Güneyinden Manisa ve İzmir, batısında Ege Denizi ve Çanakkale, doğusundan Kütahya ve Bursa, kuzeyinden Marmara Denizi ile çevrilmiştir.
Yüzölçümü 14.456 Km² olan Balıkesir'in 22 Ekim 2000 tarihinde yapılan sayıma göre nüfusu 1.075.631’dir .

İlçeleri: Merkez ilçe, Ayvalık, Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi, Kepsut, Marmara, Manyas, Savaştepe, Sındırgı ve Susurluk. 


Karesi Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin gerilemesinden sonra Oğuz boyları tarafından Balıkesir-Çanakkale ve Bergama yöresinde kurulmuş Anadolu Türk Beyliğidir. Karesi Beyliği, komşusu olan Osmanoğulları Beyliği' in genişlemesiyle bu beyliğe katılmıştır. Balıkesir ili Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarına kadar idari taksimatta Karesi ismini taşımıştır. Bu bölgenin Antik Çağdaki adı Mysia' dır. 

İlin, adını nereden aldığı hakkında değişik rivayetler vardır. Bir rivayette Paleo Kastro (Eski Hisar), bir başka söylentiye göre Bal-ı Kesr (Balı çok), bir başka rivayette ise Pers Devlet adamı Balı-Kisra'nın adından, ya da Balak-Hisar veya Balık-Hisar'dan geldiği söylenir.

Bölgedeki diğer antik kentler;
Edremit (Adramytteinen) 
Altınoluk (Antandros), 
Erdek (Ertaka) (Belkıs-Kyzikos), 
Bandırma (Pandermit).

Balıkesir' in görülmeye değer ve tarihi yerleri; 
Merkezde, Zağnospaşa Camii, Yıldırım Camii, Saat Kulesi (Koca Saat), Umurbey Camii, Karesi Bey Türbesi, Yeldeğirmenleri, Atatürk Parkı, Değirmen Boğazı ve Çamlık

Ayvalık' ta Taksiyarkis Kilisesi, Saatli Camii vb., Bandırma'da liman, Cami ve Türbeler ve Sarımsaklı Yarımadası ve Cunda (Alibey) Adası,
Burhaniye' de Ören, 
Edremit (Osmanlı döneminde tersaneler burada kurulmuştur.), Kurşunlu Cami, Edremit Körfezi ve oksijen yoğunluğu bakımından dünyada ikinci sırada gelen Altınoluk (Oksijen Cenneti) bu güzel yörelerden bazılarıdır ve Altınoluk Bucağında Andantros harabeleri,
Akçay'a 30 km. uzaklıktaki Küçükkuyu Köyü' ne yakın bir yerde bulunan Zeus Altarı ilginçtir. 
Manyas Kuşcenneti,
Ayvalık ilçesi ise güzel kumsalları, karşısındaki küçük adalar ve tarihi kalıntılarıyla ünlü  gerçekten görülmeye değerdir. 

Hiç yorum yok: