Translate

22 Mayıs 2010 Cumartesi

Genellikle fen ve matematik problemlerine ilişkin programların yazılmasında kullanılan bilgisayar programlama dili...

Algol,
ALGOL, yüksek düzey bir programlama dilidir. Adı ALGOritmic Language 'den gelmektedir.   Büyük bilgisayar firmalarının (IBM vb.)  ALGOL 'u desteklememesi sonucu bu programlama dili geniş kitlelere hiç ulaşamadı. Her ne kadar geniş kitlelere ulaşamamış da olsa evrensel bir programlama dili yaratmıştır. PL/I, SIMULA 67, ALGOL 68, C, Pascal, Ada, C ve Java gibi dillerin atası sayılabilir. Ayrıca BNF formatının çıkması, ayrıştırma teorisinin şekillenmesi, derleyici tasarımı gibi alanlarda yapılan çalışmalarla ALGOL bilgisayar bilimine büyük katkılar sağlamıştır. 

Diğer programlama dilleri; 

ASP, ya da Active Server Pages (Etkin Sunucu Sayfaları), Microsoft tarafından geliştirilen internete yönelik sunucu taraflı (serverside) çalışan bir teknolojidir. Sunucunun sadece durağan sayfaları istemciye (ziyaretçi) göndermesi yerine, ziyaretçiden veri kabul edilmesi gerekliliğinin sonucunda ortaya çıkmıştır.

AWK, Alfred Aho, Peter Weinberger ve Brain Kernighan tarafından 1978 yılında geliştirilmiş ve bir çok Unix sürümünde (özellikle system v, version 3.1'den sonrakilerde) kendisine yer bulmuş, derleyici olmayan ve yalnızca yorumlayıcı bir programlama dilidir (dilin açık kaynak kodlu GNU versiyonu (GAWK) da, 1986 yılında Richard Stallman'ın tavsiyesi ile Paul Rubin ve Jay Fenlason tarafından yazılmış; 1988 ve 1989'da David Trueman ve Arnold Robbins yepyeni GAWK versiyonunun AWK ile uyumlu olacak şekilde tamamen baştan oluşturmuşlardır). 

Ada, İngiliz şairi Lord Byron'ın 1834' de ilk bilgisayar makinası sayılacak Charles Babbage'in analitik makinasını destekleyen kızı Lady Ada Lovelace'in ismini taşıyan bu program Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından 1975-1983 yılları arasında bir ekibe sipariş ettirilmiştir.   

C# Programlama Dili, Microsoft'un geliştirmiş olduğu yeni nesil dilidir. Yine Microsoft tarafından geliştirilmiş .NET teknolojisinin sunduğu dillerden biridir.  Birçok alanda Java'yı kendisine örnek alır. Bunlardan birisi de derlenen değil yorumlanan bir dil olmasıdır.   

D programlama dili, D programlama dili, C dilinden daha yüksek seviyede ve hedef alınan işletim sistemi ve donanımlara göre uygulama yazılmasını kolaylaştıran bir "sistem ve uygulama" dilidir.   Delphi programlama dili, Temeli Pascal dilidir. Özellikle nesne yönelimli programlama anlayışıyla yapılandırılmış Turbo Pascal dilinin görsel sürümü denilebilir. Nesne, sınıf, kalıtım, fonksiyon aşırı yükleme (overloading) gibi temel nyp tekniklerini ve daha fazlasını içeren ve c den aşağı kalmayan güçlü ve esnek bir programlama dilidir. 

FORTRAN  1954'de IBM tarafından üretilen IBM 704 için ilk sürümü John Backus ve ekibi tarafından geliştirilmiştir. Fortran ilk yüksek düzey programlama dili olmasa da 1950'deki yüksek programlama dilleri derlenmeden, bir çevirici (interpreter) yardımıyla çalıştırılıyordu. Bu da makine koduyla yazılan programlardan en az 10 kat daha yavaş çalışmalarına sebep oluyordu.   1950'lerdeki bilgisayarlar için hız çok şey ifade ettiğinden yazması zor da olsa makine kodu bu yüzden hala populerdi. İşte bu noktada Backus ve ekibi hem yüksek programlama dilleri gibi kolay yazılabilen hem de makine kodunda yazılmış gibi hızlı çalışan bir programlama dili sözüyle Fortran 'ı tanıttılar.   Fortran 'ı diğer yüksek düzey programlama dillerinden ayıran bir çevirici yerine bir derleyici (compiler) kullanmasıydı. Sürümleri, O, I, II, III, IV, 77, 90, 95 dır. Fortran 90 ile birlikte FORTRAN olan yazım şekli Fortran olarak değiştirilmiştir.  

Cobol,  (COmmon Business-Oriented Language),

Java, Yordamsal dünyada, ilk temsilcileri olan Fortran ve Algol’dan bu yana pek çok dil geliştirildi. COBOL (COmmon Business-Oriented Language), Fortran ve Algol’un tam aksine, tamamen iş uygulamaları (business application) geliştirmek amacıyla 1950′lerin sonunda, Algol’de olduğu gibi, bir komite tarafından tasarlandı.

Hiç yorum yok: