Translate

23 Mayıs 2010 Pazar

Gürcü soylu bir halk...

İmerler (Gürcüce: İmerlebi),

Gürcistan’ın idari bölgelerinden biri de İmereti - İmeretiya-İmeretia' dır. Coğrafi olarak Rion ırmağının yukarı ve orta bölgelerini kapsar. Bölgenin yönetim merkezi Kutayıs kentidir.Yerel kültür gruplarından olan İmerler, Gürcüce’nin bir lehçesini konuşurlar ve etnik Gürcülerin kavimsel boylarından biridir.
Gürcüler (Kartvelebi veya Kartveli eri). 
Kafkasya'nın yerli halklarından biri. Diğer Kafkas halkları gibi Karadeniz’in doğu kesimine, Büyük Kafkas Dağları ile Küçük Kafkas Dağları arasına yerleşmişlerdir. Gürcülerin büyük bölümü bugün Gürcistan’da yaşamaktadır. Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler, İmerler, Svanlar, Megreller ve Lazlar aynı kökenden gelen halklar olarak kabul edilir.
İranlıların Gürcüleri verdiği ad olan Kurc veya Gurc adından gelir. Osmanlı döneminde kullanılan Gürci adı da buradan gelir. İngilizce’de Georgians, Almanca’daki Georgier, Fransızca’daki Géorgiens gibi adların da Gürcülerin Farsça adından geldiği sanılır.

Kökleri Acaristan’ a dayanan ve Türkiye’ nin çeşitli yerlerine göç eden Müslüman Gürcülerin kendilerine Çveneburi adını verdiği biliniyor.  Gürcistan' da soylu kişilere Tavat  denir. 

1921’de Sovyet yönetimince bağımsızlığına son verilen Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin bir parçası oldu. Bugün, 1991’de bağımsız olan Gürcistan’ın yönetim bölgelerinden biridir ve Kutayıs, bölgenin yönetim merkezidir.

Hiç yorum yok: