Translate

23 Mayıs 2010 Pazar

Dinsel doğmaları yorum ve saptırma yapmaksızın olduğu gibi kabul eden İslam mezhebi...


Selefiye, Selefiyye, 
Bir İslam dini mezhebi.

Selefiyye mezhebi, akıl ve nakil (Kuran ve Sünnet) konusunda mutlak nakle inanır, akli çıkarımları kabul etmez. İman esasları ile ilgili konularda Kuran ve Sünnetteki açıklamalar ile yetinip bunları aynen kabul eder. Bu kabule müteşabihler de dahildir, tevil (görünür anlam dışında bir başka anlamda kabul etme) etmemekle beraber cisimleştirme (yani tecsim) de yapmazlar.

Eşarilik ve Matüridilik kurulana kadar, Sünni Müslümanlar itikadi yönden Selefiyyeye bağlı sayılırdı. Günümüzdeki Selefiyye terimi ise dört mezhepten herhangi bir mezhebe bağlı olmayan, Muhammed bin Abd ul-Vahhab'ın öğretilerini benimseyen, İslam Coğrafyası' nda yaygın şekilde Vahhabilik olarak tanınan inanç sistemini benimseyenlerin, kendi inanç sistemlerini tanımlamak için kullandıkları isimdir. Selefiyye ismi, Vehhabilik, Vahhabilik akımının örtündüğü bir isim olarak nitelenmiştir.

Selefiyye itikadi konulara aklın karıştırılması konusunda Mutezile mezhebinin tam tersidir; Mutezile mezhebi aklı birinci sıraya koymakla beraber akıl ile naklin çeliştiği durumlarda aklı kullanarak tevile gider ve genel olarak felsefeci bir tutum benimserken, Selefiyye mezhebi ise itikadi konularda akla yer vermez, sadece nakil (Kur'an ve Sünnet) ile hareket eder. Müteşabihler konusunda, müteşabihi olduğu gibi kabul ederken kastedilen manayı insanların bilemeyeceğini, konunun manasını Allah'a havale ettiklerini belirtirler. 

Genellikle Hanbelî fıkıh mezhebine bağlı olanlar itikadda Selefidirler. Ancak Selefiler fıkıhta mezheb taklidini benimsemedikleri için kendilerini bir mezhebe bağlı saymazlar. 4 büyük imamı esas alırlar, hadis ilmine ve alimlerine çok önem verirler, itikad olaraksa İbn Teymiye'yi Şeyhülislam olarak görürler, ve dini belli bir konuda ihtilaf varsa genel görüşe yani icma'a uyarlar. Bugün Selefilerin en yoğun olduğu bölge Suudi Arabistan'dır.

Hiç yorum yok: