Translate

17 Kasım 2009 Salı

Aynı adlı ağaçtan elde edilerek hekimlikte ve koku yapımında kullanılan bir reçine...

Aselbent, Asilbent (Styrax Benzoin),


Ayıfındığıgiller familyasındandır. Aselbent veya Asilbent denir. 8-16 m boylarında, gri kabuklu bir gövdesi, hoş kokulu, damarlı, silindirik yaprakları, morumsu ve borumsu güzel çiçekleri olan bir ağaçtır. Bir Endonezya efsanesine göre, yoksul ailesine kanı pahasına yardım etmek isteyen bir genç kızın biçim değiştirmesiyle ortaya çıkmış bir ağaçtır. Mayıs-ağustos aylarında bitkinin gövdesinde açılan küçük yaralardan sızan önce sarımsı zamanla esmerleşen reçine yeterince sertlesince ağaçtan kazınır. Bu reçineye asilbent (benzoin, benjoin) deniyor. Bakımlı ve gelişkin bir ağaç her üç ayda yapılan hasatlarda üç kg kadar ürün verebilir. Yedi yaşında çizilmeye başlanan ağaç kuruyup yok oluncaya kadar uzun yıllar boyunca reçine vermeye devam eder. Bileşiminde organik asitler ve uçucu yağ bulunur.  Asilbent üretildiği Uzakdoğu’da kötü ruhları kovmak için tütsü olarak yakılır. Ünlü Java sigaralarına ve diğer tütsülerin içine katılır. Parfümeri sanayiinde kullanılır. Mikrop öldürücü, balgam söktürücü, yumuşatıcı, idrar söktürücü, yara iyileştirici özelliklerinden dolayı halk hekimliğinde kullanılır.
Öksürüğü keser, yaraları iyileştirir, hoş kokusundan dolayı tütsü yapılır. Öksürük için kaynatıp suyunu içmek, yaralar için de bu suyu dışardan sürmek  gerekir. Modern tıbbın da kabul ettiği bir eczadır.

Aselbendin kendine özgü zengin, sıcak, hafif odunsu, kremsi, vanilyaya benzeyen bir aroması var. Çatlamış deriye çok iyi gelir. aisha, aselbenti vücut yağlarında ve banyo ürünlerinde kullanıyor. Hekimlikte ve koku yapımında kullanılan, aselbent ağacının kabukları çizilerek elde edilen bir reçine ve bu reçinenin elde edildiği ağaç (Styrax officinalis).

Hiç yorum yok: