Havra veya Sinagog, Musevilerin toplu halde ibadet ettikleri tapınak. Yunanca sun (birlikte) ve agein (getirmek) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur ve "toplanmak, biraraya gelmek" anlamlarına gelir. Gerek günlük, gerekse haftalık ibadetin yapılması, kutsal kitaplârın okunması ve dini emirlerin öğrenilmesi için Yahudi cemaatinin toplandığı yapılardır. Toplanmalar Şabat (Cumartesi) günü ve günde üç defa yapılır.
Sinagoglar doğu-batı yönüne doğru yapılır, sinagogun doğu kısmında içinde Tevratların bulundu Ehal Akodeş ve bunun sağında solunda ya da bazen sinagogun tam ortasında Tevrat'ın okunduğu bölüm olan teva bulunur. Türkiye'de ibadet Kudüs'teki Ağlama Duvarı'na yani doğu yönüne (mizrah) dönülerek yapılır. Kudüs'ün doğusunda yaşayan Yahudiler ise Kudüs'e yani batıya dönerek ibadet ederler.Sinagogun üst tarafında loca şeklinde olan bu kadınlar bölümüne İbranice Azara adı verilir.
2002 yılında Türkiye Cumhuriyetinin 3. hahambaşısı olarak Rav İzak Haleva seçildi.
Türkiye'deki sinagoglar:
İstanbul:
Ahrida (Balat), Eliau, Hased Le Avraam (Büyük Ada ) , Kastorya, Or-A-Hayim , Selanik , Yambol , Bakırköy, Burgaz, Eşkenaz, Göztepe, Ezger Sinagogu ve Kütüphanesi (Hasköy ) , Maalem (Hasköy ), Haydarpaşa , Heybeliada, İtalyan, Beit Yaakov (Kuzguncuk ), Neve-Şalom, Etz Ha Hayim(Ortaköy ), Sirkeci, Beth İsrael(Şişli ), Midraşı (Şişli ), Çorapçı Han(Sultanahmet ), Yeniköy , Balat , Karait
Bursa:
Mayor , Geroush (Geruş, Gerus).
İzmir :
Algazi , Aydınlı (Şalom) , Ez-Hayyim (Beit-Hillel) , Beit İsrael , Bilkour Holim , Giveret (Signora),
Rosh-Ha-Ar, Hevra, Shaar Ha Shamaim .
Ankara - Adana - Antakya - Bergama - Çanakkale - Edirne - Gaziantep - İskenderun - Kilis - Kırklareli- Sard-Sardis (Manisa) Sinagogu.
Çorlu Sinagogu (Günümüzde cami olarak hizmet vermektedir.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder