Translate

7 Ocak 2010 Perşembe

Pirene dağlarının en yüksek tepesi...

Aneto,

Pireneler (İspanyolca: Pirineos; Fransızca: Pyrénées; Katalanca: Pirineus; Aragonca: Perinés; Baskça: Pirinioak),  

Pirene Dağları, Fransa ile İspanya'yı birbirinden ayırır. İki ülkenin arasındaki sı­nır, ortada yer alan en yüksek dağ sırasının doruk noktalarından geçer. Pireneler yaklaşık 430 km uzunluğundadır. En yüksek noktası 3.404 metrelik Aneto Tepesi'dir. Doruklar hep karla kaplıdır; yüksek vadilerde küçük buzullar vardır. İspanya kesiminden daha çok yağış alan Fransa kesimi aynı zamanda daha ağaçlıktır.

Fransa ile İspanya arasındaki başlıca kara ve demiryolları Pireneler'in alçalarak denize yaklaştığı iki uçtan geçer. İç kesimlerde ise, en önemlileri Somport, Perche ve Perthus olan geçitlerden yararlanılır. Romalılar'ın da kullandığı Somport Geçidi 7.824 metrelik bir tünelle Fransa demiryolu ağını İspanya de­miryolu ağına bağlar.

Dağların ortasında yer alan Andorra dün­yanın en küçük devletlerinden biridir. Pireneler'deki hızlı akışlı ırmak­lardan elde edilen enerjiyle elektrik üretilir. Batıdaki vadilerde tahıl ve meyve yetiştirilir.

Fiziksel olarak Pireneler bölgesi üç bölüme ayrılmaktadır: Orta, Atlantik (Batı) ve Doğu. Orta Pireneler yüksek dorukların olduğu bölümdür. 

Bunlar:
  • Maladeta sırtında, Aneto ya da Pic de Néthou 3.404 m.
  • Mont Posets 3.375 m.
  • Mont Perdu veya Monte Perdido ya da Mont Perdut 3.355 m.
Aragona Özerk Bölgesinin Huesca ili sınırları içerisindedir. Benasque, Aneto'ya tırmanmak isteyenlerin üs olarak kullandığı bir kasaba.  Tepeye ilk kez Rus Platon de Tchihatcheff 1842 yılında tırmanmıştır.

Hiç yorum yok: