Translate

17 Ocak 2010 Pazar

Shakespeare' in bir trajedisi...

William Shakespeare, (26 Nisan 1564 – ö. 23 Nisan 1616), İngiliz şair ve tiyatro oyun yazarıdır.

Bir tüccarın oğlu olan William Shakespeare, on sekiz vaşındayken, Anne Hathaway' le evlenip, bir süre sonra Londra'ya gitti. Önce tiyatro oyunculuğu yapıp, daha sonra ünlü ''Globe'' ve ''Blackfriars'' tiyatrolarına ortak oldu. Başkalarının yazdığı oyunları düzelterek oyun yazarlığına ilk adımını atıp, kısa süre sonra kendi oyunlarını yazmaya başladı. Veba hastalığı çıkınca Londra'dan ayrıldıysa da, 1954' te dönerek, 1613'e kadar Londra'da yaşadı.

William Shakespeare'in yapıtları üç grupta toplanabilir:
Tarihsel dramlar, komediler, trajediler.
İlk yapıtları Henry IV, Richard'ın Faciası ve Henry V' te siyasal temaları işleyerek iktidarın halk yararına kral tarafından kullanılması sorununu ele alınmıştır.

Bir Yaz Gecesi Rüyası(Periler Kralı Oberon ile kavgacı hizmetkârı Puck), Kuru Gürültü, Beğendiğiniz Gibi , On ikinci Gece , İyi İten Her Şey İyidir, gibi komedilerinde, hem olağanüstü bir mizah duygusu ortaya koymuştur, hem de insanların kusurlarını gözler önüne sermiştir.

Basit bir çizgi çevresinde gelişen ve mutlu sonla biten bu komediler, insanların çılgınlıklarını alaylı bir çerçeve içinde vurgulamayı bilen eleştirici bir zekanın ürünüdür. Venedik Taciri ve Kısasa Kısas gibi komedilerindeyse, acıklı olaylara da rastlanır.

Ama özellikle, trajedileriyle ünlüdür: Romeo ile Jülyet , Atinalı Timon, Jül Sezar-Julius Caesar (Bu oyunda Brutus, çok sevdiği Jül Sezar'ı özgürlük adına öldürür) , Hamlet , Othello (Othello'nun, emir eri olan Iago, karısı Desdemona) , Macbeth , Kral Lear, Coriolanus , Antonius ve KleopatraTitus Andronicus (Romalı komutan Titus), Kış Masalı (Kral Leontes ve karısı Hermione) , Fırtına (Havave mutluluk perisi, Ariel, canavar ise Caliban' dır).

Hiç yorum yok: