Translate

16 Ocak 2010 Cumartesi

Tatlı, tuzlu, ekşi ve acı tatlar dışında kalan beşinci tat ...

Umami,
Japon bilim adamaları tarafından keşfedilen ve gastronomi dünyasında kendini kabul ettirmeye çalışan Umami, tatlı, acı, ekşi ve tuzlu gibi kesin çizgileri olmayan, biraz daha karmaşık, biraz daha gizemli bir yapıdır. Kendini hemen ve herkese belli etmeyen umami kavramının henüz hiçbir dilde terminolojik olarak karşılığı yok. Belki de her ülke kültürü bu kavramı orijinal adıyla bünyesine katacak ya da asla katmayacak…

Asya kökenli insanların yaklaşık yüzde 90' ında, hint-avrupa kökenlilerin ise sadece yüzde 65' inde bulunur bu tadı alabilen dil tomurcukları. Bu yüzden Asya' lıların büyük çoğunluğu doğal olarak Asya mutfağından hoşlanırken bir kısım Avrupa' lı ve Amerika' lı Asya yemeklerini tatsız tuzsuz ve kimi zaman rahatsız edici lezzette bulurlar.

Hiç yorum yok: