Translate

18 Şubat 2010 Perşembe

Hindularda dinsel önder ya da öğretmen...

Guru, (öğretmen veya üstad).
Guru bilmekle , bilgiyi dağıtmakla(bilgelik) ilgilidir.
Hindistan nüfusunun yüzde 80'i olan 600 milyon kişinin kabullendiği Hinduizm, bu ülkedeki en yaygın dindir. Hindistan' dan başka Nepal' de ve Endonezya' nın bir bölümünde de izlenmesi nedeniyle Hinduizm, Asya' nın en büyük dini niteliğindedir.

Tarihte, İndüs ırmağı çevresinde gelişen uygarlığın Hinduizm' e çok benzeyen bir din geliştirdiği bilinmektedir. Bu din, daha sonra güneydeki Dravidyanlar ile kuzey Hindistan' ı işgal eden Aryan' ların birleşmesiyle Hinduizm' e dönüşmüştür. M.Ö. 1000 yıllarında Veda' ların yazılmasıyla bu dinin ilk yazılı kaynakları ortaya çıkmıştır. 

Hinduizm' in günümüzdeki önemli kitapları: 
Krishna' yı anlatan Bhagavad Giita bölümüyle ünlü Mahabharata Destanı, Rama' nın hikâyesini anlatan Ramayana Destanı, Veda' lar, Upanishad' lar ve Purana' lardır.

Hindu dinine sonradan geçmek mümkün değildir. Yani Hindu olabilmek için Hindu anne ve babadan doğmak gerekmektedir. Günümüzde Hinduizm, batılı hayranlarını eli boş çevirmemek için Guru'lar ihraç etmeye başlamıştır. Bir Guru, sadece bir öğretmen veya ruhsal rehber değildir. O, yolunu izleyecek olan öğrencilere kendi kişiliğini örnek olarak gösterir. Ruhsal yolda ilerleyebilmek için öğrencinin bir Guru'ya daima ihtiyacı vardır.

Hiç yorum yok: