Translate

6 Mart 2010 Cumartesi

Doğu Anadolu' da yetişen ve otlu peynire konulan bir ot...

Otlu peynire tadını ve özel kokusunu veren içine katılan çeşit çeşit otlardır. Otların çeşidi yöreye göre değişebiliyor. Van' da Peynir yapımıyla öne çıkan yöreler arasında Gevaş, Çatak-Görentaş, Gürpınar sayılır. 

Sirmo (Allium schoenoprasum L.) , Sirma, Sirik, Ssirim olarak da adlandırılan ve yabani bir sarımsak türü olan bu ot, otlu peynirin temel direğidir.

Mendo -mendi (Chareophyllum macropodum) adlı ot ise otlu peynirin olmazsa olmaz ikinci otudur. Mustafa çiçeği de denilen bu otun sirmo gibi salamurası yapılarak peynire katılıyor.

Bunlardan başka Otlu peynire katılan diğer otlar şunlardır.;

Kirenk,
Kurat, Schnittlauch-Almanca, Kireng (Kirenk, Kurat, Kereng),
Çatak soğanı, Çünk, Çöven,
Düğün çiçeği,
Frenk soğanı,
Helis (caşur),
Kekik, Kenger, Kirenk,
Mendo, Mendi (Chareophyllum macropodum),
Peliz, Punk (dağ nanesi),
Sirmo (Allium schoenoprasum L.) Farsça ‘Sir’ sarımsak demek.
Sirma, Sirik, Sirim, Siyabo, Soğancik, Sosiping, Soh (So),
Tarhun,
Yarpuz,

Hiç yorum yok: