Translate

6 Mart 2010 Cumartesi

Bir tür peynirli mantı...

Peravu,  

Şibikli Mantı, Haluşka.
Nevşehir ve Kayseri yöresine özgü, içi peynirli bir tür mantı. Üçgen şeklinden dolayı şibikli mantı da deniyor.

Kuzey Çin’deki pirinç tarlalarında buğday yetiştirildiği zaman son derece popüler olan ‘mantou’ 13. yüzyılda Orta Asya’ya yayılarak Anadolu’da mantı adını almış. 
Günümüzde de mantı denince akla ilk Kayseri geliyor. Özellikle Niğde, Sivas, Çorum, Yozgat, Tokat gibi şehirlerde yapılan mantı her ne kadar iç harcında ve pişirilişinde farklılık gösterse de özünde aynı. Sarımsaklı yoğurt ve çeşitli baharatlar da mantının olmazsa olmazıdır.  Kütahya’ nın Tepsi mantısı, Kars’ın Hengel mantısı, Ürgüp’ ün Peravu mantısı, Tık tık mantısı, Bolu’ nun Cevizli keşli mantısı ve Kayseri’ nin Bohça mantısı.

Hiç yorum yok: