Translate

14 Mart 2010 Pazar

Fotoğraf sanatçısı ve duayen işadamı, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı...

Şakir Eczacıbaşı (1929-2010),

1929 yılında İzmir'de doğdu. Robert Kolej'deki öğreniminden sonra Londra Üniversitesi'nde eczacılık okudu. Türkiye’ye döndüğü zaman bir süre gazetecilik yapan Eczacıbaşı, "Sanat Yaprağı"nın yayıncıları arasında yer aldı. Eczacıbaşı ilaç kuruluşuna 1955' te katılan Şakir Eczacıbası, 1956-1967 arasında, bilim çevreleri kadar sanat ve kültür çevrelerinde de geniş yankılar uyandıran "Tıpta Yenilikler" dergisini yayımladı. Ayrıca, uluslararası şenliklerde ödüller alan "Eczacıbaşı Kültür Filmleri" dizisini, 1960-1962 döneminde Sabahattin Eyüboğlu ve Pierre Biro ile birlikte hazırladı.

Bunlardan "Renk Duvarları", 1964 yılında Avrupa Konseyi'nin "Kültür Filmleri Ödülü"nü kazandı. Eczacıbaşı, 1965'te Türk Sinematek Derneği'nin kuruluşuna öncülük ettigi gibi, 10 yıl süreyle başkanlığını yaptı. İş yaşamında 1970' li yıllarda Eczaçıbaşı İlaç Kuruluşu'nun Genel Müdürlüğü’ne gelen Eczacıbaşı, 1980'de Eczacıbaşı Topluluğu İcra Kurulu Başkanı, 1993'te ise Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 

Fotoğrafla ilk kez 1960' larda ilgilenmeye başlayan Eczacıbaşı, eserleriyle yurt içinde ve dışında geniş ilgi çekerek, çağdaş fotoğraf sanatçıları arasında seçkin bir yer elde etti. Türkiye'de 13, çeşitli Batı ülkelerinde 23 fotograf sergisi düzenleyen Eczacıbaşı'nın, seçme fotoğraflarını içeren "Anlar/Moments" adlı yapıtı 1983'te, "Türkiye Renkleri" 1997'de, "Kapılar Pencereler" kitabı ise 2001'de yayımlandı. Eczacıbaşı, 1968' den bu yana, genç Türk fotoğrafçılarının yapıtlarının yer aldıgı "Eczacıbaşı Renkli Fotoğraf Yıllıkları"nı çıkardı.
"Türkiye: Bir Portre" ve "İstanbul Görüntüleri" adlarıyla, seçkin yazar ve fotoğraf sanatçılarının katıldıgı iki kitap hazırladı.

Bernard Shaw'dan "Gülen Düşünceler", Oscar Wilde'dan "Tutkular, Acular, Gülümseyen Deyişler" adıyla yaptığı derleme kitapları büyük yankılar uyandırdı.
1996'da iş yaşamından ayrılan Eczacıbaşı, Fransa'nın "Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı" ve "T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyasıyla ödüllendirildi.

Eczacıbaşı, 1993'ten bu yana, Istanbul'da uluslararası beş sanat festivalini düzenleyen "İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapıyordu. Şakir Eczacıbaşı, 81 yaşında yaşamını yitirdi.

Hiç yorum yok: