Translate

14 Mart 2010 Pazar

İkinci Dünya Savaşı' ında Sovyetler Birliği' ne yönelik Alman işgal planına verilen ad...

Barbarossa Harekatı,

Hitler,2. dünya savaşı'nın başlarında "yıldırım operasyonu" ile Avrupa'nın yarısını alman çizmeleri altına almıştı. Alman-İtalyan ordularının son olarak Sırbistan ve Yunanistan'ı da ilhak etmesiyle artık Hitler için savaşın en zor raundu başlıyordu. Nazi Almanya’sının Rusya’yı işgal planının adı Barbarossa Harekatıdır. II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi’ni açan harekât. Wehrmacht’ın Sovyet topraklarına saldırdığı 22 Haziran 1941 tarihinde başlayan harekat, Kızıl Ordu’ nun Berlin’ i işgal ettiği 2 Mayıs 1945 tarihine kadarki Doğu Cephesi savaşlarının başlangıcı olmuştur.

Barbarossa Harekatı, Kuzeyde Von Leeb’in Kuzey Ordular Grubu, Hoepper’in 4. Zırhlı Grubuna eşlik eden iki ordu, Fin ordusunun da katkısıyla Doğu Prusya’dan saldırarak Leningrad’ı ele geçirecektir.

Ortada Von Bock’un Merkez Ordular Grubu, Guderian’ın 2. Zırhlı Grubu, Hoth’un 3. Zırhlı Grubu ve iki ordu ile Polonya-Beyaz Rusya sınırından, Minsk ve Simolensk üzerinden Moskova üzerine Guderian’ın 2. Zırhlı Grubunda üç zırhlı kolordu bulunmaktadır. Toplamda beş zırhlı tümen ve üçü motorize olmak üzere dört piyade tümeni ile bir süvari tümeninden oluşan bir kuvvet ile yürüyecek. General Hoth’un 3. Zırhlı Grubu ise toplam üç zırhlı tümen ve iki motorize piyade tümeninden oluşan iki zırhlı kolordu ile üç piyade tümeninden oluşan bir piyade kolordusu bulunmaktadır. 


Güneyde Von Rundstedt’in Güney Ordular Grubu yer alıyor. Üç ordu ve Von Kleist’in 1. Panzer Grubu ile Romanya, Macar ve Slovak birlikleri, bir koldan Polonya-Ukrayna, diğer koldan da Romanya-Beserabya sınırından hareketle Ukrayna’yı işgal ederek Kiev’e ulaşacak, Dinyeper ırmağını geçince de Merkez Ordular Grubuyla koordineli bir harekata girişecekler.
Her üç grup da yaklaşık eşit güçte olmakla birlikte Merkez Ordular Grubunun emrinde, diğerlerinden bir fazla, yani iki zırhlı grup bulunmaktadır. Bu hareket tarzıyla Almanlar, Rus topraklarına dört koldan birer kama gibi girecekler. Rusya’nın batıdaki birliklerini kuşatarak imha edeceklerdir. Bu birliklerin Rusya’nın içlerine doğru çekilmesi kesinlikle engellenecektir. Zırhlı birlikler ise Rusya’nın derinliğine dalacak ve yeni savunma mevzileri oluşturulmasını önlerken, diğer yandan da kuşatılmakta olan Rus birliklerinin geri bağlantısını kesecekti.
 
İlk harekatın beklenilen etkiyi göstermemesi üzerine Hitler, "Tayfun Operasyonu" adıyla yeni bir saldırı başlatılmasını istemiştir.

Harekata, General Hoth’un 3. Panzer Grubu, general Hoeppner’in 4. Panzer Grubu ve general Guderian’ın 2. Panzer Ordusu katıldı. 2 Ekim 1941 günü her üç grup da üç yönden saldırıya geçti.  Alman birlikleri hızla ilerlerken, Moskova da sert bir savunma hazırlığı devam etmekteydi. Kent, binlerce kilometrelik siperler ve tank engelleriyle geniş bir savunma çemberine alınmıştı.  27 Kasım 1941 de 1. Panzer Tümeninin ileri unsurları, Moskova’ya 30 km. kala, kentin kuzey batı kesiminde sert Rus direnişiyle durduruldu. 2 Aralık 1941 de yeni bir saldırı girişiminde bulunduysadılar da, Moskova civarındaki kesif ormanlık alanlarda mevzilenmiş Kızıl Ordu birlikleri, harekatın hızını kesti ve gücünü kırdı.

Bir Alman keşif taburu Moskova’nın varoşlarına kadar ilerlemeyi başardı. Kremlin’e 18 km. kadar yaklaştı. Birkaç Rus tankıyla fabrikalardan toplanan bir grup işçi, Almanları geri püskürtü. Bu Almanların yaklaşabildiği en yakın mesafedir.

5 Aralık 1941 günü, Moskova’ya yönelik Alman taarruzları durdu. Eksi 55°C düşen sıcaklığın etkisi ve giderek sertleşen Rus direnişi karşısında 3. ve 4. Panzer Ordularının taarruzları gittikçe zayıfladı. Son bir haftadır Tula’yı kuşatmak için birliklerini muharebeye sokan Guderian da 5 Aralık gecesi taarruzu durdurma ve savunma hatlarına çekilme kararı aldı. Aşırı don, hemen hemen tüm birlikleri hareket edemez hale getirmişti. Öte yandan Rusların Tula civarını sürekli takviye etmeleri de taarruzu sürdürmeyi yararsız duruma getirmişti.

Barbarossa Harekatı da, tıpkı Britanya Savaşı’nda olduğu gibi, Almanlar’a istediklerini vermemiştir; bilakis Almanlar iyice zor duruma düşmüşlerdir. Gerek ağır kış şartları gerekse Sovyet direnişinin (Özellikle Stalingrad) üst seviyede olması Almanlar’ın yenilmez görülen gücünü ve itibarını diğer devletlerin nazarında düşürmüştür. 

Stalingrad' da ünlü Rus general Zhukov komutasındaki Rus ordusunun kahramansı direnişiyle yenilen Alman orduları yeniden Ukrayna sınırına gerilemişlerdi. 20.yy tarihçilerinin ortak kanaati, Stalingrad savaşının 2. dünya savaşı açısından dönüm noktası olduğudur. Zira bu kuşatmayla Alman orduları bir daha toparlanamamış ve sürekli geri çekilmek zorunda kalmıştı. Bu kuşatma ayrıca Hitler için sonun başlangıcı oluyordu.

Barbarossa Operasyonu, ağır bir yenilgi almıştı ve artık toparlanamayacaktı. Birkaç ay sonra Rus uçakları, Almanların tek petrol kaynağı olan Ploesti yataklarını da bombalıyordu.
Atık Naziler dünyayı fethetme isteklerinden sıyrılıp savunmaya geçeceklerdi. İkinci Dünya savaşı, farklı bir boyut kazanıyordu. Artık saldıran taraf Naziler değil, Avrupalılar ve Ruslar ' dı.

3 yıl sonra ise Zhukov komutasındaki Rus ordusu, artık bir harabe olan Berlin' e girip Hitler'in yakılmış cesedini devralacaktı.

Hiç yorum yok: