Translate

1 Nisan 2010 Perşembe

İzmaritgillerden, Akdeniz'de yaşayan, pullu, eti beğenilen bir balık...

Sinagrit, Sinarit, Sinağrit ( Dentex dentex ) (Linnaeus, 1758) Common dentex.

Bilimsel adı Dentex dentex'dir. Dilimizde sinarit olarak bilinirken yabancı kaynaklarda common dentex (USA, İng.), Porgy (USA), Dentice (İtl), Dentol, Denton (İsp) gibi isimlerle de rastlanır. Doğu Atlantik'te Kanarya adaları,İspanya,Senegal,Moritanya kıyıları kadar olan kısımlarda, Kuzey Afrika kıyılarında ve Akdeniz'de bulunur.  

Sinarit balığı. Tava, ızgara (şiş, fileto), buğulama, kâğıt kebabı, haşlama, pilaki. Balık hakkında bilgiler Karagöz ailesinden olan Sinarit Ege ve Akdeniz'in sert, hareketli ve kuvvetli bir balığıdır. 1–1,5 m. boy ve 10 – 15 kg. ağırlığa büyüyebilir. Kabuklular, yumuşakçalar ve özellikle Mürekkep Balığı ile beslenir. Kuvvetli çenesiyle bir Istakozu rahatça kırıp, yiyebilir. Yazın kıyıların "taşlık, kayalık bölümlerinde; kışın da 300 m ye" varan derinlerde küçük sürüler halinde yaşar. İlkbahar aylarında üreme yapar. Etinin lezzeti ve ender avlanmasıyla çok kıymetli bir balıktır. Olta avcılığı da amatörler için değerlidir.

Karagöz familyasından büyük ve pullu bir balık olan sinarit mercana benzese de, dikkatle bakıldığında arada ciddi farkların olduğu görülür. Sinaritin başı daha küçük ve uzun’ ensesi basık ve daha uzundur. Pulları büyuk ve kalındır. Sırt rengi mavi - mor arası dalgalıdır. Yanları gümüş gibi parlak, karnıbeyazdır.
Başı ve vücudu sarımtırak erguvan yeşil zemin rengi üzerine metalik mavi, koyu lacivert-siyah çillidir. Yanaklarda ve galsamada hafif pembemsi bir renklenme görülebilir. Vücudun yanlarında yanal çizgiye koşut olarak solungaç bitiminden kuyruk kaidesine kadar devam eden silik kına rengi birçok şerit vardır. Yüzgeçler açık sarı yeşilimsi bir tonda olup kuyruk yüzgecinin dış kenarları koyu renkte bir hat ile çevrili olabilir. İki gözün arasında yanar dönerli sarı bir kuşak ve gözlerin üzerinde koyu turkuvaz yarım bir bant görülebilir.

Akdeniz ve Ege’ye has bir balıktır. Marmara’ da da bulunur. Karadeniz ve istanbul Boğazında yoktur. Çanakkale Boğazı’nda çok tutulur. Marmara’da tutulanlar daha lezzetlidir. Bir metre boyunda ve 15 kilo ağırlığında olanları sık yakalanır. Sinarit avcılığı, yemli olta, kaşık, yapma balık ve canlı yem sünitmesi ile yapılır. Parakete de geçerlidir. Sinaritler deniz tabanına yakın olmayı seven ve tabana yakın derinliklerde sürekli merasını kolaçan eden (bentopelajik) balıklardandır. Oltada en azından Ø 0,35-0,40 mm olmasını salık verdiğim beden misinasıyla kullanılacak yemin 10 cm.den küçük olmamasına dikkat etmeniz önemlidir. Bu boya eşdeğer sasileri donanım yeterliliklerinizi göz önünde bulundurmak kaydıyla 25-100 gr aralığındaki ağır zokalarla donatarak at-çek tarzıyla derin ve kayalık meralarda kıyıdan kullanmanızı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok: