Translate

2 Nisan 2010 Cuma

Balık çorbası ...

Terbiyeli balık çorbası,

Malzemeler;
1 Kilo Has Kefal , 
3 litre su
1 orta boy patates
1 orta boy havuç
1 orta boy soğan
1 orta boy kereviz
1 orta boy domates
1 orta boy kabak
1 diş sarmısak
1 tutam maydonoz
2 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz

Terbiyesi için;
2 Yumurta sarısı,
1 Limonun suyu,
1 çorba kaşığı un,
İyi temizlenmiş bir kiloluk Has Kefal,

Yapılışı;
Üç litre su ve bir çorba kaşığı tereyağ konmuş kapaksız bir tencerede yirmi dakika haşlanır. Pişen balık kevgirle ayrı bir kaba alınır ve haşlama suyu süzgeçle başka bir tencereye aktarılır. Defne ve maydanoz yaprakları bütün olarak, diğer tüm sebzeler zar büyüklüğünde doğranarak tencereye alınıp, kapağı kapatılarak orta ısıda haşlamaya bırakılır.

Bu sırada soğumuş olan balığın derisi ve kılçıkları itinayla temizlenerek lop etleri kuş başı iriliğinde ayrılır. Sebzeler yumuşadıktan sonra tencere içindeki defne ve maydonoz yaprakları atılır, balık etleri tencereye alınarak ocak kısılır.
Çelik veya porselen bir kapta iki yumurta sarısı, bir fiske tuz, bir limonun suyu ve bir çorba kaşığı un çırpma teliyle çırpılır. Homojen hale gelen karışıma, kaynamakta olan çorba suyundan bir kepçe ile azar azar ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.

Daha sonra ocağın ısısı yükseltilir ve bu karışım bir süzgeç ile tencereye ilave edilerek ocak derhal kapatılır. Küçük bir cezve içinde bir kahve fincanı zeytinyağı kızdırılır, içine bir tatlı kaşığı kekik ve bir tatlı kaşığı arzuya göre acı veya tatlı kırmızı toz biber ilave edilerek yakmadan ocak kapatılır. Kaselere dağıtılan çorbanın üzerine bu sostan birer tatlı kaşığı konularak, ızgara edilmiş çavdar ekmeği ilr servis yapılır. Afiyet Olsun.

Hiç yorum yok: