Translate

14 Mayıs 2010 Cuma

Ada soğanı...

Ada soğanı Scilla Maritima, Scille, Scillae bulbus, Sea onion, Urginea maritima, Aksoğan, Öküz soğanı,  Zehirli soğan, Akdeniz Adasoğanı, Deniz soğanı, Tıbbi Adasoğan, Ayısoğanı, Beyaz soğan.
Unsul (Osmanlıca),

Zambakgillerden bir çeşit bitkidir. Yaprakları uzun şerit şeklindedir. Çiçekleri yeşil ve beyaz damarlıdır. 2 kilogram kadar olan soğan kısmı, yapraklarının altındadır. Acı ve zehirlidir. 7,5 gram adasoğanı, bir insanı rahatça öldürebilir. Tazeyken kullanılmaz. Aksi halde zehirlenme ve kusmalara yol açar. Sonbaharda soğanın etli olan orta kısmı, dilimlenerek kurutulur. Kuru materyali rutubetten korumak lazımdır. Toz halinde yutulur. Sonra dövülüp toz haline getirilir. Çok iyi bilmeden kullanılmamalıdır.

Kumluk ve kurak yerlerde yetişen, etli, mızrak gibi yaprakları olan, yaz sonunda beyazımsı çiçekler açan, 1 metre boyunda, otsu bir bitkidir. Şekerler, tanen, organik asitler, müsilaj, saponin, steroller, Kalsiyum-oksalat, reçine ve glucoscillaren, scillaren, proscillaridin A-B gibi kalbe etkili glikozitler içerir.  Adasoğanının bir de kırmızı varyetesi mevcuttur. Kırmızı adasoğanı fare zehiri olarak bilinir.Kırmızı Adasoğanı Orta Akdeniz havzasında (Cezayir, Tunus ve Sicilya) yetişir.

Güney Asya, Balkanların güneyi, yurdumuzda Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunmaktadır. Akdeniz iklimi bitkisidir. Eski Mısır uygarlığından beri bilinen bir ilaçtır.

Glikozitleri kalbi kuvvetlendirerek dolaşımı düzenler, kalp yetmezliğinden ileri gelen nefes darlığı ve yorgunluğu giderir. Böbrek kan akımını arttırarak idrar söktücü rol oynar. Diğer bir deyişle hafif ve orta derecede kalp yetmezliklerinde fayda sağlayabilir.

Hiç yorum yok: