Translate

12 Mayıs 2010 Çarşamba

Bursa' da Osmangazi ve Yıldırım ilçelerini birbirine bağlayan, Türkiye' nin tek çarşılı köprüsü...

Irgandı köprüsü,   

Gökdere üzerinde yer alan  tarihi bir köprüdür. Kagir ve tek katlıdır. İki yanında dükkanlar sıralanır. Bu nedenle Türkiye'nin Ponte Vechino'su olarak anılır.

Dünyadaki 4 çarşılı köprüden ilkidir. Diğer köprüler İtalya'nın Floransa(Ponte Vecchio) ve Venedik(Ponte Rialto), Bulgaristan'ın Lofça (Osma Köprüsü) kentlerinde yer alır.1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilmiştir. Kaynaklara bakılırsa üzerinde tam 31 dükkân, bir mescit ve iki tane de ahır bulunmaktaymış. Bursa'ya büyük hasar veren ünlü 1855 depreminde, Irgandı köprüsü de epey zarar görmüş. Lakin 1922 yılında Bursa'dan kaçmaya başlayan Yunan işgal güçleri, bu şaheseri bomba ile yıkmışlar. Daha sonra alelade bir yol olarak kullanılmaya başlanmıştır. 


Köprü, 2004’de yenilenmiş ve turistik bir mekan olarak kullanıma açılmıştır. Köprü üzerindeki nargile kahveler yaz günleri gençlerin buluşma mekanlarından olmuştur. Köprü üzerinde Bursa kandilleri ve mumculuk, Bursa bıçağı ve metal işleme sanatı, sedefkarlık, nakkaşlık, minyatür gibi el sanatı ürünleri sergilenip satılmaktadır. Bu nedenle bir sanat köprüsü olarak nitelenebilir. Köprüde yanyana dükkanları bulunan iki sanatçıya (Metal işlemeci Yılmaz Emen ve  sedefkar Zafer Karazeybek), 2005 yılında Kültür Bakanlığı tarafından devlet sanatçısı ünvanı verilmiştir. 

Hiç yorum yok: