Translate

9 Mayıs 2010 Pazar

Yıkanılan yer ...

Yunak,
Hamam,
Çimecek.

Hamam (Arapça hammam), özel bir düzenle ısıtılan sıcak ve soğuk suyu bulunan, yıkanma amacıyla kullanılan yapı. Hamamda çalışan ve müşterileri yıkayan erkek kişilere Tellak, kadın kişilere Natır denilir. Hamamın ısıtna yerine Külhan denir. Herkesin ortak olarak yıkandığı yer Kurnabaşı' dır, ayrıca kapalı veyanlız başına yıkanılan odalara veya bölümlere veya hücrelere ise Halvet adı verilir. Bir de üzerine uzanıp ter atılan yere göbektaşı denir. Burada tellak tarafından kese ve yıkanma işleri de yapılır. Bazı hamamlarda havuz da vardır.

Fin hamamına Sauna denir.Kayıtlara göre ilk saunalar MS 5. ila 8. yy'da ortaya çıkmıştır. Erken dönem saunalar bir tepenin veya höyüğün içine kazılmıştır.Geleneksel Fin hamamında mayo, havlu veya peştemal pek giyilmez, çıplaklık bu toplumda tabu değildir. Aileler saunaya hep birlikte giderler. Saunada loş bir ışık vardır, konuşulmaz, sessizce ve rahatça oturulur. Sıcaklık genellikle 80°C ila 110°C'dir. Bazıları üzerinde yaprak bulunan huş ağacı dallarını birbirine bağlayarak 'vihta' yapar ve onunla ciltlerine hafifçe vurur. Vihta kan dolaşımını hızlandırır, huş ağacı kokusunun ferahlatıcı olduğu bilinir.

Vezüv yanardağının patlamasından sonra küller altında kalan Pompei şehrinde yapılan kazılar, Romalılar'ın kullandıkları hamamları ortaya çıkarmıştır. Bu hamamların yalnız temizlik için değil, zevk ve eğlence için de yapıldığı anlaşılmaktadır. Romalılarda sınıf farkı olduğu için, hamamlarda kölelerle asillerin giriş kapıları ve yıkandıkları yerler ayrılmıştı. Roma hamamlarında ayrıca buhar banyosu yeri, soğuk ve sıcak su havuzları da vardı.

Hiç yorum yok: