Translate

8 Kasım 2009 Pazar

Güzel koktuğu için tütsü olarak kullanılan bir ağaç...

Öd, Ödağacı (Aquilaria agallocha ) Hindistan ödağacı, kust-i bahri, ud-i hindi.


Dulaptal otugillerden, tropik bölgelerde yetişen, dinî törenlerde yakılan ve yanarken güzel koku veren, odunu ve kabuğu hoş kokulu bir ağaç. 

İkiçenekliler sınıfının, thymelaeaceae familyasından; Doğu Asya ve Malaya adalarında yetişen bir ağaçtır. Yaz, kış yapraklarını dökmez. Meyveler, armut biçimindedir. Ağacın odunu ve kabuğu yarılınca, hoş bir koku verir.
Kurak bölgelerde yetisen, çok yıllık, yaprakları dikenli, bal özkulu (sukulent) bitki, sari sabir olarak da bilinir. Daha çok Afrika, Suriye, Arabistan ve Güney Avrupa'da yayılış gösterir. Buna karşılık ılıman bölgelerde, park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Memleketimizin Güneybati kesiminde de Romalilar döneminde kültürden kalmış, yabanileşmiş A. vera türü yetişmektedir. Bitkinin yapraklari birer rozet görünümünde, topraktan yayvan bir şekille çıkarak yukarı doğru bükülürler. Çiçek durumu dik ve sık bir salkımdır. Çiçekleri sarı veya kırmızıdır.


Kullanıldığı yerler;
Kalın bağırsağa etkili bir müshildir. Öd ağacı sıvısı, pigment ve haşerat ilaçları yapımında kullanılır. Ağacın kabuğu yakılınca hoş koku vermesi dolayısıyla tütsü yapmakta kullanılmaktadır. Sinirleri kuvvetlendirir. Gaz söktürücüdür. Kokusu ferahlatır ve balgamı söker. Güneş yanıkları da dahil hafif yanıklara ve egzamaya karşı faydalıdır.

Hiç yorum yok: