Translate

8 Kasım 2009 Pazar

Sivas' ta bir katliam yapılarak Madımak Otelinin yakılması ve bu olayda hayatını kaybeden aydın, sanatçı, yazar ve mağdurlar...

Sivas Katliamı, 
Sivas Madımak Olayı, 

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin kuşatılıp yakılması ve dolayısıyla şehirde bulunan 33 Alevi yazar, ozan ve aydının yakılarak katledilmesi ve oteli ateşe verenlerden de ikisinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olaylar zinciridir. Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında etkinliklerin bir bölümünün de Pir Sultan Abdal’ın sazının çalındığı Sivas şehir merkezinde yapılması öngörülmüştü. Bu kapsamda pek çok aydının yanı sıra Aziz Nesin bu etkinlik nedeniyle dönemin Sivas valisi Ahmet Karabilgin'in özel davetlisi olarak bu kente gelmişti. 2 Temmuz 1993 günü organize biçimde öğle saatlerinde Paşa ve Meydan camilerinde çıkan gruplar önce etkinliklerin yapıldığı Kültür Merkezi’ne ulaşarak, bir gün önce dikilen anıtı kısmen tahrip etti. Kültür Merkezi içindeki karşıt grupla çıkan taşlı sopalı çatışma, polis tarafından fazla büyümeden, zor kullanılarak önlendi.

Hızını alamayan ve sayısı yaklaşık 10.000'e ulaşan grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet Meydanı’na geldi. Hükümet Konağı’nı taşlamaya ve slogan atmaya başlayan grup ardından Madımak Oteli civarına ulaşarak, slogan atmaya devam etti. Grubun sayısı akşam saatlerinde 20.000'e yaklaştı. Grup önce Madımak Oteli önündeki araçları ateşe verdi ve oteli taşladı bunun sonucunda taşlanarak camları kırılan Madımak oteli tutusturalan perdelerler ve alt kattaki bulunan esyalarla birlikte yakıldı. Otele sığınmış olan aydınlarında aralarında  bulunduğu 37 kişi yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. Aralarında Aziz Nesin' in de bulunduğu 51 kişi de olaylardan kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu. Başından yaralanan Aziz Nesin' i linç edilmekten araya giren polisler kurtardı. Yaralılar, polis arabalarıyla Tıp Fakültesi Hastanesi`ne götürüldü.

Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi ile 2 saldırgan yaşamını yitirdi. Gene olaylar sırasında Atatürk - Kongre ve Etnografya Müzesi önünde bulunan Atatürk büstü tahrip edildi. Akşam saatlerinde valilikçe ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağı ile birlikte, güvenlik güçleri şehirde tam bir hakimiyet sağlayabildi.

Bu katliamda Hayatını kaybedenler:

Muhlis Akarsu - 45 yaşında, sanatçı  
Muhibe Akarsu - 35 yaşında, Muhlis Akarsu'nun eşi  
Gülender Akça - 25 yaşında  
Metin Altıok - 52 yaşında, şair, yazar  
Ahmet Alan - 22 yaşında  
Mehmet Atay - 25 yaşında, gazeteci  
Sehergül Ateş - 30 yaşında  
Behçet Aysan - 44 yaşında, şair  
Erdal Ayrancı - 35 yaşında  
Asım Bezirci - 66 yaşında araştırmacı, yazar  
Belkıs Çakır - 18 yaşında  
Serpil Canik - 19 yaşında  
Muammer Çiçek - 26 yaşında, aktör  
Nesimi Çimen - 62 yaşında, şair, sanatçı, üç telli curanın son ustası  
Carina Cuanna - 23 yaşında, Hollandalı gazeteci  
Serkan Doğan - 19 yaşında  
Hasret Gültekin - 23 yaşında şair, sanatçı, şelpe tekniğinin önderi  
Murat Güneş,
Murat Gündüz - 22 yaşında  
Gülsüm Karababa -22 yaşında  
Uğur Kaynar - 37 yaşında, şair  
Asaf Koçak - 35 yaşında, karikatürist  
Koray Kaya - 12 yaşında  
Menekşe Kaya - 17 yaşında  
Handan Metin - 20 yaşında  
Sait Metin - 23 yaşında  
Huriye Özkan - 22 yaşında  
Yeşim Özkan - 20 yaşında  
Ahmet Öztürk - 21 yaşında  
Ahmet Özyurt - 21 yaşında  
Nurcan Şahin - 18 yaşında  
Özlem Şahin - 17 yaşında  
Asuman Sivri - 16 yaşında  
Yasemin Sivri - 19 yaşında  
Edibe Sulari - 40 yaşında, sanatçı  
İnci Türk - 22 yaşında  
Kenan Yılmaz - 21 yaşında 

Hiç yorum yok: