Sovyetler Birliği ve ABD arasında "uzay yarışı", her zaman var olmuştur. Sovyetler, insanlık tarihine ilk yapay uydu olarak geçecek Sputnik-I' i 4 Ekim 1957' de yörüngeye başarıyla yerleştirdiklerinde, ABD büyük bir kaygıya kapılır. ABD'nin "yenilmez Amerika" fikrine birden bir darbe gibi inen Sputnik-I' in hezeyanı henüz taze iken, Sovyetler Birliği daha ABD ilk uydusunu bile atamazken bu kez de bir köpek ile Sputnik-II' yi fırlatır. Layka, yörüngedeki ilk canlı olarak tarihe yazılır ancak aceleyle fırlatılan uzay aracının yeryüzüne dönmesi fonksiyonu olmadığından Layka kısa bir süre sonra (5-7 saat) aşırı sıcak ve stresten ölür.
İlk insanlı uzay yolculuğunu 1961'de gerçekleştiren Rus Kozmonot Yuri Gagarin uçusunu başarı ile gerçekleştirince, Kruşçev sıradan bir Rus kadınını uzaya göndermeyi amaçlar. 1961'de Yuri Gagarin öncülüğünde seçmeler başlar. Kadınlardan binlerce mektup gelir, ve ayrıntılı bir seçme sürecinden sonra geriye 4 kadın kalır: Valentina Tereshkova, Tanya, İrina ve ismi tarihe düşülmemiş bir kadın...

Uzun bir eğitim sürecinden sonra kadın kozmonotlar uçuşa hazırdır. Ama kim seçilecekti? Tüm kadınların sanki kendileri seçilecekmiş gibi uçuşa hazır olmaları istendiğinden son ana kadar haber verilmez. Uçuş için seçilen Valentina, 16 Haziran 1963'te Vostok-6 ile üç gün süren yolculuğuna başlar ve başarıyla tamamlar. Gelenek olduğu üzere Valentina da radyo arama işareti olarak bir kuş ismi seçer: "Martı".
Tereshkova, 1963 yılında kendisi gibi kozmonot olan Nikolayev ile evlenir ve bu evliliğinden bir kızı olur. 1964-1969 arasında Zhukovskiy Askeri Hava Akademisi'nde yüksek mühendislik eğitimi alır. Mezuniyetinden sonra şartlar dolayısı ile Komünist bir politikacı ve uluslararası temsilci olarak hayatına devam eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder