Anuşabur bir Ermeni Tatlısı. Anuşabur, aslında aşureye benzeyen, fakat içinde baklagil ile buğdayın dışında tahıl bulunmayan, kuruyemiş, kuru meyve ve nar taneleri ile hazırlanan bir nevi aşure.
Malzemeler;
500 gr aşurelik buğday
250 gr. kuru üzüm
250 gr. kuru kayısı
Yarım paket patates nişastası
1 kepçe gülsuyu
1 kilo toz şeker
1 çimdik tuz
Tarçın, ceviz içi, nar taneleri
1 paket çam fıstığı
Yapılışı
Yarım kilo aşurelik ak başak buğdayı ayıklar, birkaç kez soğuk suyla yıkar, bol suda üç dört saat beklettikten sonra yavaş yavaş, büyük bir tencerede bol su
Ermeniler, Noel' i her yıl 6 Ocak'ta kutluyorlar. Diğer Hıristiyan mezheplerinden farklı olarak Vaftiz Yontusu ile birlikte kutlanan Ermeni Noel' ine "gağant" adı veriliyor. Gağant, zengin ziyafet sofralarına da verilen ad. Noel hazırlıkları önceden başlıyor. Ve evlerde zengin sofralar kuruluyor. Zeytiyağlı, bol soğanlı, baharatlı yaprak ve lahana sarmaları, topik, hindi ve Ermeni aşuresi Anuşabur Noel sofralarında mutlaka bulunur. Yılbaşı sabahında ise erkekler işyerlerini birkaç saatliğine de olsa açıyor ve yanlarında getirdikleri narı kırarak tanelerini etrafa serpiyorlar. Nar, Ermeniler içinde bereketin sembolü.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder